home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Orosz egészségügyi szakcsoport látogatott Törökbecsére
Zséli Ágnes
2020.05.13.
LXXV. évf. 20. szám
Orosz egészségügyi szakcsoport látogatott Törökbecsére

Oroszországi egészségügyi szakcsoport tett látogatást a Törökbecsei Egészségházban azzal a céllal, hogy tudásával segítse a koronavírus-járvány elleni védekezés további sikerességét. A külföldi delegáció tagjaival a falu egészségügyi dolgozói a márciusban bevezetett új munkamódszereket ismertették.

A szakcsoport képviseletében epidemiológus, aneszteziológus, általános szakorvos, valamint egészségügyi nővér érkezett. A vendéglátók bemutatták nekik a felnőttek osztályán levő, laborvizsgáló mellett elkülönített két izolációs szobát. Ezekben fogadják a COVID-vírusra utaló tünetekkel jelentkező pácienseket. Dr. Jovana Šljapić, a felnőttek osztályának főorvosa megjegyezte, mindannak ellenére, hogy a Törökbecsei Egészségház több éve nehéz anyagi helyzettel küzd, az intézményben eddig sikeresen védekeztek a betegség ellen. 

— Az úgynevezett COVID-rendelő mellett a kollégáknak a röntgenszobát is bemutattuk, hiszen az elmúlt két hónapban mindazok a helyiek, akik a betegségre utaló bármiféle tünetekkel jelentkeztek, azonnali röntgenvizsgálaton estek át, melynek alapján döntés született a további kezelésről. Akadtak olyanok is, akiket a nagybecskereki körzeti kórház COVID-rendelőjébe utaltunk. Elővigyázatosságból továbbra is az elmúlt időszakra vonatkozó munkamódszerrel dolgozunk. Az egyéb orvosi vizsgálatokat és ellátást a háziorvosi rendelőben, míg a laborvizsgálatokat az izolációs helyiségtől távolabbi szobában végezzük, hiszen igaz, hogy a rendkívüli állapotnak vége van, a járványhelyzetet azonban továbbra is komolyan kezeljük. A koronavírus-gyanús betegeket a jövőben is a COVID-rendelőben fogadjuk. A vendégeinkkel legtöbbet az egészségügyi minisztériumtól kapott utasításokról, szabályzatokról beszélgettünk, pontosabban az algoritmusról, a COVID—19 hatékony, sikeres vizsgálati stratégiájáról, valamint a járvány jelenlétének a populációban való jövőbeli kimutatásáról, mellyel kapcsolatosan az orosz egészségügyi szakemberektől hasznos tanácsokat kaptunk. Mindez hozzájárul majd a további fejlesztésekhez, a sikeres munkához, a betegség elleni hatékonyabb védekezéshez.

Ivana Jovčić főnővér kiemelte, hogy mindenkor, de különösen ebben a nehéz helyzetben nagyon hasznos a tapasztalatcsere.

— Szeretném kiemelni, hogy a rendkívüli helyzetben a lakosaink igazán fegyelmezetten viselkedtek, maszkot, védőkesztyűt viseltek, a 65 évnél idősebb személyek nem hagyták el otthonukat. A koronavírus megjelenésekor felszólítottuk a betegeket, hogy csakis sürgős esetekben jelentkezzenek. A gyógyszerre vonatkozó vényeket telefonon is lehetett igényelni. A járványnak sajnos még nincs vége, így a munkát továbbra is ennek jegyében folytatjuk. Ezt az orosz kollégák is helyeselték. Az úgynevezett COVID-rendelőt egyelőre nem számoljuk fel, hiszen mindent megteszünk a helyiek és a dolgozóink egészségügyi védelmének érdekében. Kérem a lakosokat, hogy továbbra is viseljenek maszkot, fertőtlenítsék, szellőztessék otthonukat, hiszen ezután is ezzel az új helyzettel kell élnünk, betartva az egészségügyi eljárásokat, szabályokat.

Az oroszországi egészségügyi szakcsoport a törökbecsei egészségházon kívül a községhez tartozó beodrai, valamint kumáni rendelőben is látogatást tett. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..