home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Oromi mindennapok
Tóth Tibor
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Oromi mindennapok

Orom földrajzi fekvése kedvezőnek mondható. Szabadka és Magyarkanizsa könnyen elérhető onnan, de Zenta és Csantavér sincs nagy távolságra, ami vonzó lehetne a befektetők számára. A legutóbbi népszámlálási adatok alapján Völgyessel és Újfaluval együtt a településen 1935-en éltek.

1981-ben 2863, 1991-ben 2592, 2002-ben pedig 2285 lélekszámú volt a három település összesen. Az elvándorlás itt is tapasztalható, de akik itt maradtak, azok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a település élhető legyen, fejlődjön.

— Sikeres évet tudhatunk magunk mögött — mondta Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke. — A magyarkanizsai községtől a földbérbeadási pénzekből 8 millió dinárt kaptunk, a Putevi Srbije közvállalattól pedig 4 milliót. Ebből egy utca 200 méter hosszan aszfaltburkolatot kapott, a többit az utak széleinek karbantartására költöttük. 600 000 dinárunk megmaradt, ezt a tavaszi időszakban használjuk fel. Támogattuk a tűzoltó-egyesület konyhájának és melléképületeinek befejezését, a központban parkot alakítottunk ki, a nagyterem bejáratát hasított kővel raktuk ki, most a padok javítása van folyamatban. Az utcai világítás bővítése céljából 28 új égőtestet vásároltunk, valamint az iskolánál 200 méteren új villanyoszlopokat helyeztünk el. Községi eszközökből 8 millió

400 000 dinár értékben 6200 méter kővel borított mezei út lett megjavítva, 1600 méter új köves utat építettünk, 800 méter hosszan földmunkákat végeztünk. Kicseréltük a szélmalom tetőszerkezetét, felújítottuk a köves utat a Kis út egy részén, a vasút mellett. Folyamatban van a régi iskola csatornázása, valamint árkok ásása és mélyítése a kritikus helyeken. Támogatjuk a helyi közösség területén található civil szervezeteket, a tizenegyből tízet, mivel a vadászok önfenntartók. Tavaly tizenketten születtek, és harmincnégyen hunytak el a településen. A helyi járulékból az újszülötteket 25 000 dinárral támogattuk, a temetkezéseket pedig 10 000 dinárral. Huszonhárom rendezvény volt nálunk, melyeket lehetőségeinkhez mérten támogattunk. Befejeződött a zentai út szélesítése és aszfaltozása, Újfalunál megépült a kanálison átívelő híd. Folyamatban van az optikaikábel-rendszer kiépítése, egyházközösségünk pedig tartományi pályázaton nyert eszközökből felújította templomunk mennyezetét és villanyhálózatát, a belső meszeléshez a helyi közösség 300 000 dinárral járult hozzá. A közterületeink karbantartására fűkaszáló traktort vásároltunk. A völgyesi fiatalok csoportja a Divac Alapítvány pályázatán nyert eszközökből új kerítést épít a völgyesi művelődési otthonnál, az oromiak pedig felújítási munkálatokat végeztek az óvoda területén — sorolta az elnök.

A faluban nem sok munkalehetőség van, egy varrodában körülbelül tizenöten helyezkedhettek el, a cirokfeldolgozó kisüzemben úgyszintén. Az oromiak a Regionális Hulladéktelep kiépítésén is dolgoznak, vannak, akik Szabadkán és Magyarkanizsán keresik kenyerüket, a többiek pedig mezőgazdasággal foglalkoznak.


Szabó Attila felvételei

Az elnök megemlítette, hogy a Stevan Sremac utcát szeretnék aszfaltozni, hét utcában és az orom—völgyesi állomásnál az útszegély nyesése szerepel a tervek között, a Szövetkezet és a Fehér Ferenc utcák egy részének aszfaltozására pedig megindították a közbeszerzési eljárást. Fontos lenne a tanyák számára gondoskodni az utcai világításról, valamint néhány odavezető utat jó lenne kővel lefedni. Ezenkívül a Bartók Béla utcában a tulajdonjogi viszonyok rendezése, az utca felvásárlása van tervben.

Egymás nélkül elképzelhetetlen a működés

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület összefogja a falu és környéke műkedvelőit, kicsiket, nagyokat, fiatalokat, időseket egyaránt. Az elmúlt év egyik legsikeresebb rendezvénye az I. Népzenei találkozó volt, melyen több csoportot láttak vendégül. A barátkozáson kívül a fiatalabbak sok hasznos ismeretet szerezhettek az idősebbektől a népzene, a viseletek és a hangszerhasználat terén. A nyár a táborok jegyében telt el. Megtartották a Szivárvány Fesztivált, a Mesetábort, korábban pedig a Petőfi él elnevezésű irodalmi-zenés délutánt. Az Oromi napokba, akárcsak a többi rendezvénybe, az egyesület szintén bekapcsolódott.

— Könyvtárunkban 6000 könyvet tartunk nyilván, melyeket bevezettünk a számítógépes rendszerünkbe. Klubhelyiségünket a lehető legjobban kihasználjuk, mesekuckót is tartunk benne. A terveim szerint hamarosan olvasótábort rendezünk, melynek keretében a gyerekek megismerkedhetnének a könyvtár működésével, megtudnák, hogyan kell egy könyvet bevezetni a rendszerbe, hogyan kell kiadni, hogyan lehet az elektronikus könyvtárban megtalálni egy-egy kiadványt, és egy nagyobb könyvtár meglátogatása is a programjaink között szerepel — mondta Kádár Judit, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke.

Az egyesületben több szakosztály, a népdalkórus, a Margaréta kézimunka-szakosztály, a mesekuckó és a Ciróka bábcsoport működik. Az utóbbi évente részt vesz a SzékelyKapuk-ZöldKapuk nevű pályázaton, melynek keretében betlehemi műsort ad elő, tavaly a többi közt a szabadkai tanítóképzőben és a magyarkanizsai karácsonyi vásáron is fellépett. Az egyesületnek új könyvespolcokra, viseletre és egy mikrobuszra van szüksége, melyet a többi civil szervezet is használhatna, emellett fontos cél még a pályázatokon való részvétel és a rendezvényei magasabb szintre való emelése is. A elnök asszony kiemelte az iskola, az óvoda, a helyi közösség, a civil szervezetek, a szülők és a művelődési egyesület közötti kiváló együttműködést, hiszen a közös munka egymás nélkül elképzelhetetlen volna.

Hét tűzesetet jegyeztek

A civil szervezetek közül az egyik legaktívabb az Önkéntes Tűzoltó Testület. Tavaly hét tűzeset volt, ebből egy lakástűz, a többi hat pedig kisebb, mint amilyen például az út mentén felgyújtott száraz fű. Az oltásban a tűzoltók közül huszonkilencen vettek részt, de természetesen mindig lehet számítani a szomszédokra, az utcabeliekre, az összesereglett emberekre. A tűzoltóság 151 órát töltött őrségen, emellett pedig a helyi közösség felkérésére biztosítani is szokta a faluban megtartott rendezvényeket.

— A Kárpát-medencei Magyar Tűzoltók Egyesületétől két légzőkészüléket kaptunk, melyet a lakástűz alkalmával használtunk is. Egy magyarországi és egy muzslyai kiképzésen is részt vettünk. Két autónk van. Az egyik egy modern, magas nyomású pumpával felszerelt, gyors beavatkozást lehetővé tevő terepjáró, mellyel bárhova nagyon gyorsan ki tudunk érni, a másik pedig egy 4000 liter víz szállítására alkalmas teherautó, melyet Horvátországból szereztünk. A Szerbiai Tűzoltószövetség pályázatán három teljes felszerelést nyertünk. Kiváló kapcsolatot ápolunk a zentai, a szabadkai és a magyarkanizsai hivatásos egységekkel — mondta Lékó Béla, az oromi Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoka.

A tagság 110 tűzoltót számlál. Nemcsak felnőttek csatlakoztak a testülethez, hanem jó néhány óvodás is. Az oromi tűzoltók a tavalyi országos versenyen negyedikek lettek, a községi megmérettetésen pedig rendszerint 8-9 csapattal vesznek részt. Működésüket a helyi közösség és a község támogatja, terveik között egyenruhák vásárlása és a garázs mennyezetének befejezése szerepel. A testület február 13-án tartja meg az évzáró összejövetelét, és ekkor kerül sor a tűzoltóbálra is.

Oromon egész évben pezseg az élet. A huszonhárom rendezvény között mindenki megtalálhatja azt, amelyik a legközelebb áll hozzá, amelyiken a legjobban érzi magát. Az elsőre február 5-én kerül sor, amikor is az iskolában farsangi felvonulást tartanak majd.      


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..