home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Orgona hangja száll, a vitrázsok is beleremegnek
Szerda Zsófi
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
Orgona hangja száll, a vitrázsok is beleremegnek

December 22-én első alkalommal szólaltatták meg a kelebiai Divisio Apostolorum római katolikus templomban Franz Lindauer 1938-ban épített orgonáját. Paskó Csaba plébános beszélt a hangszerről, melyet Kerényből szállítottak át Kelebiára.

— Kelebián van egy akkora templom és karzat, hogy felállítsunk benne egy ekkora hangszert. Néhány éve megkerestük a régen Kerényben élő németeket, akik örömmel vették az ajánlatunkat, és nemcsak hogy ideadták a hangszert, hanem mellé tízezer eurót is kaptunk, és egy 3500 euró értékű elektromos orgonamotort is vásároltak. Akkor elkezdődött az orgona szétszedése, átszállítása és újbóli összerakása. A pénz viszont csak a szállításra volt elegendő, így egészen az idei évig várnunk kellett, és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően végre sikerült befejeznünk a restaurációt. Ez egy műemlékhangszer, az egyetlen olyan orgona, amelyet vajdasági ember Vajdaságban álmodott és épített meg. Ezt ennek az országnak is fel kellene ismernie, de Szerbia fontosabb dolgokat sem tart számon. Szomorú, hogy a magyar államnak kellett befejeznie egy ilyen jelentőségű ügyet, és a németeknek saját ajándékukat kellett támogatniuk, a VMSZ-nek és az MNT-nek viszont úgyszólván szívügye lett a restaurálás, és segített a második fázisban, melyet Apró Tibor hangszerépítő végzett. Kelebián van egy tizenöt fős gyerekkórus, melyet Kecskés István vezet, három tehetséges fiatal, aki már játszik az orgonán: Páncsity Kevin, Kuktin Adrien és Móra Krisztina, valamint van egy élő közösség, mely ennek az orgonának nemcsak örül, de használja is.

* Lesz-e ezentúl lehetőség nagyobb hangversenyt is tartani a templomban?

— Természetesen szeretném, de ahhoz megfelelő anyagi háttérre is szükség van, ezenkívül Kelebia mégiscsak falu, ezért a nagyobb koncerteket Szabadkára tervezem. A lehetőségek adva vannak, a nyáron már biztosan tartunk borkóstolással, gasztronómiai programokkal egybekötött rendezvényeket, és a templomban kisebb kamarakoncerteket is tervezünk. Jövőre lesz Ávilai Szent Teréz születésének 500. évfordulója, ebből az alkalomból is vannak terveim.

* Milyen érzés első alkalommal megszólaltatni egy ilyen orgonát?

— Elmondhatatlan. Már az is felejthetetlen volt, amikor az első szélcsatornát összekötötték a játszóasztallal, és megszólalt az első hang. Leírhatatlan hangulat és érzés.

* Elkészültek az új vitrázsok. Ez hogyan történt?

— A figuratív ábrázolás és a színes ablaküveg mindig hangulatosabbá teszi a templomot. Bogner Mária Margit boldoggá avatása most van folyamatban Rómában. Ebből az alkalomból a családja felajánlott egy vitrázst, ki is fizette az első ablaküveget. Azóta annyira rákaptak az emberek, hogy azonnal jött II. János Pál Pápa, Kaszap István vitrázsa különféle családok felajánlásából. A vitrázsra mindig felírjuk, melyik család adománya. Ez is egyféle vonzerő, hiszen ezáltal megörökítjük a család nevét, mely száz év múlva is látható lesz.

* A család maga dönti el, mit szeretne látni a vitrázson?

— A legtöbb esetben leültünk, és közös megegyezés alapján döntöttünk, Szent Antalnak viszont külön története van, én ugyanis üzletet kötöttem vele, hogy ha meglesz a pénz az orgonára, akkor a templom egy Szent Antal-vitrázzsal fog gazdagodni. Június 13-án, Szent Antal napján éppen cseresznyét szedtem, amikor csörgött a telefonom: értesítettek, hogy megnyertem a pályázatot. Az ígéret pedig szép szó...


Hét Nap/Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..