home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Orbán Viktor és Aleksandar Vučić találkozója Belgrádban
Tóth Lívia
2021.07.08.
LXXVI. évf. 27. szám
Orbán Viktor és Aleksandar Vučić találkozója Belgrádban

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor ma délelőtt Belgrádba érkezett.  A magyar küldöttséget a Nikola Tesla repülőtéren Nikola Selaković szerb külügyminiszter fogadta.

A hivatalos látogatás 10 órakor kezdődött, a két fél találkozójával, majd a szerb és a magyar küldöttség Aleksandar Vučić és Orbán Viktor vezetésével plenáris ülést tartott.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter átvette Belgrádban a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozata kitüntetést, melyet Aleksandar Vučić szerb államfő adott át neki. Azt mondta, Szijjártó Péter őszinte barátja Szerbiának, és sokat tesz az ország uniós integrációja érdekében. Szijjártó szerint az elismerés megilletné szerb kollégáit, Nikola Selaković külügy- és Jadranka Joksimović európai integrációs minisztert. Hozzátette, az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán nélkül. 

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić közös sajtótájékoztatót tartott.

A szerb államfő hangsúlyozta, Magyarország ma Szerbia ötödik legerősebb gazdasági és kereskedelmi partnere, 2020-ban a kereskedelemi forgalom mintegy 2 milliárd euró volt a két ország között, az idei év első öt hónapjában pedig már 23 százalékkal növekedett az áruforgalom. Kiemelte, a magyar vállalkozások 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában a múlt évben, ebből 3-at Vajdaságban, a többit a Dunától és a Szávától délre, de számos további projektumot szeretnének megvalósítani a gazdaságban.

Aleksandar Vučić arra is rámutatott, hogy Magyarország folyamatosan segíti a Vajdaságban élő magyarokat, és ahhoz is hozzájárult, hogy a Szerbiában élő szerb és magyar nép viszonya kiváló legyen, illetve hogy szinte megszűnjenek az etnikai konfliktusok. A kedvező helyzet kialakulásában nagy szerepe volt Pásztor Istvánnak is, amit neki is megköszönt.

Vučić kitért Magyarországnak a nyugat-balkáni régióban kifejtett szerepére, valamint arra, hogy támogatja Szerbia útját az Európai Unióba. Beszélt még a két ország infrastrukturális összekapcsolásáról, a Belgrád—Budapest vasútvonal kiépítéséről, Szabadka és Szeged kapcsolatának fontosságáról, valamint a gázvezetékről is.

Orbán Viktor arra mutatott rá, hogy ha megnézzük az elmúlt hét-nyolc év számait, akkor azt látjuk, hogy Szerbiában sikertörténet van alakulóban, az államadósság csökkent, a jövedelmek növekedtek, látni a fejlődést, a beruházásokat, és ezek a dolgok nem véletlenszerűen történnek, hanem egy korszak jellemzői.

— Azért állok egyértelműen Szerbia európai uniós tagsága mellett, mert ezzel a teljes nyugat-balkáni integráció mellett állok. Szerbia most a kulcsország, és ezt az uniónak meg kell értenie. Sőt, ha a számok nyelvén beszélünk, akkor nagyobb érdeke fűződik ma az EU-nak Szerbia tagságához, mint Szerbiának. Nem mindenki számára nyilvánvaló ez az összefüggés, hogy a térség stabilitásának a kulcsa Szerbia — hangsúlyozta Magyarország miniszterelnöke, és hozzáfűzte, a szerb—magyar együttműködésnek az az alapja, hogy mindkét ország hisz a saját jövőjében. — A mi ambíciónk, hogy családban, nemzetben gondolkodunk, a két ország ebben nagyon közel áll egymáshoz — mondta Orbán Viktor. Ezután egy fontos és közös jövőbeli feladatot is szóba hozott: — A világjárvány egy időre zárójelbe tett egy veszélyes jelenséget, a tömeges migrációt, ami most ismét kopogtat az ajtónkon. A szerb—magyar együttműködésnek a következő években lesz újra egy régi jól ismert problémája, amit meg kell oldania.

A közös sajtótájékoztatón elhangzott összefoglalóját Orbán Viktor a következő gondolatokkal zárta:

— Mi minden segítséget megadunk Szerbia európai uniós csatlakozásához, és biztosak vagyunk abban, ha nekünk lesznek nehézségeink, mi is számíthatunk majd Szerbiára.

Fotók: Pannon RTV / Vujković Róbert

Nyitókép: Beta.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..