home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Orbán Viktor Szerbia elnökével egyeztetett Budapesten
MTI
2020.03.22.
LXXV. évf. 12. szám
Orbán Viktor Szerbia elnökével egyeztetett Budapesten

A koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről és állandó kapcsolattartásról egyezett meg Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a Karmelita kolostorban tartott tárgyalásukon vasárnap délelőtt — tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.


Aleksandar Vučić és Orbán Viktor (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A megbeszélésen — melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter illetve Siniša Mali szerb pénzügyminiszter is — országaik kölcsönös szolidaritásáról biztosították egymást, valamint megvitatták a határokon kialakult helyzetet.

Orbán Viktor és Vučić megállapodtak abban, hogy a lehető legnagyobb mértékben összehangolják Magyarország és Szerbia védekezését a járvány ellen. Ennek érdekében a két kormány közötti folyamatos online és személyes kapcsolattartásról döntöttek — ismertette Havasi Bertalan.


Siniša Mali és Szijjártó Péter (fotó: MTI/KKM)

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Szerbia pénzügyminiszterével, Siniša Malival tárgyalt.

A magyar külügyminiszter kiemelte: a magyarok és a szerbek szoros egymásrautaltságban élnek, különösen az ilyen súlyos kihívással érintett helyzetekben.

Szijjártó Péter elmondta: szerb kollégájával folyamatos forródrót-összeköttetésben vannak. Vasárnapi megbeszélésükön áttekintették a határokon kialakult helyzetet. Egyetértettek abban, fontos kötelességük a folyamatos áruforgalom fenntartása a szerb és a magyar emberek ellátása érdekében. Mint kiemelte: a két ország között több mint 2,5 milliárd eurónyi volt a kereskedelmi forgalom tavaly.

Megállapodtak abban is, hogy összehangolják a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseiket is — közölte a miniszter, hozzátéve: a következő időszakban folyamatosan tájékoztatják majd egymást.

A cél, hogy a lehető legjobb választ tudják adni a súlyos kihívásokra — szögezte le Szijjártó Péter.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..