home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Orbán Viktor: „Kiállunk Magyarország energiabiztonsága mellett”
2022.05.24.
LXXVII. évf. 20. szám
Orbán Viktor: „Kiállunk Magyarország energiabiztonsága mellett”

Videókonferencia keretében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a május 30—31-ei rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként — tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen az ukrajnai háború Európára gyakorolt hatásai kerültek szóba, így a katonai, az energia- és az élelmiszerbiztonság ügye.

Orbán Viktor ismét kiállt Magyarország energiabiztonsága mellett, és hangsúlyozta, az ellátási aggályokra megoldást kell találni, mielőtt bármilyen szankció kivetésére sor kerülhetne az orosz olajszállításokra vonatkozóan — ismertette a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.


Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher

A mariupoli Azovsztal acélműnél kapitulált összes ukrán katonát és külföldi zsoldost a donyecki „népköztársaság” területén tartják fogva, ahol a tervek szerint nemzetközi bíróság ítélkezik majd felettük — jelentette ki Gyenyisz Pusilin, a csak Moszkva által függetlennek elismert donyecki szakadár entitás vezetője a Rosszija 24 hírügynökségnek. Pusilin szerint folyik a periratok előkészítése és készül a bíróság alapszabálya. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy lesznek majd közbenső bíróságok is, a II. világháborút követő évek gyakorlatának mintájára. A tisztségviselő későbbre ígért tájékoztatást az Azovsztalból távozott külföldi „zsoldosokról”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy „aligha lehet beszélni” a mariupoli acélműnél ejtett foglyok Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikusra történő kicseréléséről, mert az említett személyek „különböző kategóriába” tartoznak. Hozzátette, hogy a fogolycsere állandó folyamat az orosz és az ukrán fél között, és a katonák hatáskörébe tartozik. Az ő illetékességükbe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon kicserélnének-e orosz katonákat az Azovsztalban elfogott fegyveresekre.


Fotó: Ukranian Government.ua

Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyetlen orosz tisztségviselő, akivel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hajlandó lenne találkozni, és mindössze egy kérdést vitatna meg vele: az ukrajnai háború végét. Zelenszkij ezt hétfőn a Davosi Világgazdasági Fórum résztvevőihez intézett videóüzenetében jelentette ki.

Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország tett ígéretet arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába — jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Az ukrajnai háború alakulásáról és az élelmiszerválság elkerüléséről egyeztetett Mario Draghi kormányfő bolgár kollégájával, Kiril Petkovval, akivel Rómában találkozott hétfőn. A római kormánypalota közleménye szerint a több mint egyórás találkozón a felek az ukrajnai háború miatti globális élelmiszerválság megoldásairól beszéltek. Mario Draghi és Kiril Petkov találkozóján szó volt a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásáról is, valamint arról az olasz javaslatról, amely árplafon bevezetését kezdeményezi az európai földgázpiacon. 

Az ukrán—magyar határszakaszon 4878 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román—magyar határszakaszon belépők közül pedig 3844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra feljogosító igazolást, mely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért — írta a rendőrség. Az ukrajnai háború elől hétfőn 76 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..