home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Orbán-Pásztor találkozó: gazdasági és térségfejlesztési program indul a Vajdaságban
MTI
2015.04.13.
LXX. évf. 14. szám
Orbán-Pásztor találkozó: gazdasági és térségfejlesztési program indul a Vajdaságban

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt hivatalában fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét — tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. A találkozón az aktuális nemzetpolitikai kérdések mellett áttekintették a VMSZ szakértői csapata által részletesen, a cselekvési tervek szintjéig kidolgozott gazdasági és térségfejlesztési programokat, amelyek támogatását a miniszterelnök vállalta.

Orbán Viktor 2014 februárjában jelentette be, hogy a magyar kormány kész segíteni egy olyan, a vajdasági magyar nemzetrész felemelkedését szolgáló programot, amely mögött nemcsak magas színvonalú szakmai munka, hanem egy jelentős érdekérvényesítő erővel rendelkező párt is áll, a VMSZ. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor és Pásztor István hétfőn megállapodott azokban a részletekben, amelyek eredményeképpen — a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai csapatával közösen — már a következő héten megkezdődik Szabadkán a gazdasági és térségfejlesztési program alapos áttekintése.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Pásztor István megköszönte a miniszterelnöknek a köz- és felsőoktatási ösztöndíjrendszer kiemelt támogatását, a hagyományőrző és nyelvhasználati ügyek felkarolását. Kiemelte: a Magyar Nemzeti Tanács egy olyan négyéves ciklus előtt áll, amely alapján — a több száz milliós anyaországi projekttámogatásoknak köszönhetően — a vajdasági magyar közösség megújuló épített öröksége jelentős idegenforgalmi célponttá válhat. Ez a kistérségi, falusi turizmus fejlődését is magával hozhatja.

A találkozón a felek kiemelt figyelmet szenteltek a Vajdasági Magyar Szövetség küszöbön álló tisztújító közgyűlésének, amelynek tétje a közösen megkezdett programok megvalósítása. Leszögezték: e programok önmagukban nem állíthatnak meg általános válságtendenciákat, de „hálót” jelenthetnek a vajdasági magyar közösség számára a felgyorsult, kiélezett politikai térben, és kapaszkodót a szülőföld megtartására - idézte a megbeszélésen elhangzottakat a sajtófőnök.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar miniszterelnök (jobbról) fogadja Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét az Országházban 2015. április 13-án (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..