home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Operaestek Drezdában
Dr. Csermák Zoltán
2023.05.13.
LXXVIII. évf. 19. szám
Operaestek Drezdában

A drezdai Szász Állami Operaház, a Semperoper 1841-ben nyitotta meg kapuit, s a német zenei élet egyik központjává vált. A zeneszentélyhez olyan operák bemutatója fűződik, mint Wagner Tannhäusere és Richard Strauss Saloméja. A világ minden jelentősebb karmestere és énekese megfordult a falai között.

Az idei év kezdetén négy kitűnő előadást nézhettem meg Drezda világhírű kulturális központjában. Ezúttal két operaélményemet osztom meg az Olvasóval.

Az első este Strauss Ariadné Naxos szigetén című művére siettünk. A darabot Budapesten 1919-ben mutatták be, utána viszont majd fél évszázadig Csipkerózsika-álmát aludta. Ferencsik János 1967-ben illesztette újra a repertoárba, ekkor láttam én is, s olyan kiváló énekesekre emlékszem, mint Házy Erzsébet, Ágai Karola és Tarnay Gyula. A második előadásra nekem is több mint ötven évet kellett várnom. A Semperoper igazi örömzenét játszott a híres dalműből, a közönség ráhangolása már az előadás előtt elkezdődött, egy nagyúri társaság díszes asztalnál pantomimszerűen, barokk zene mellett vacsorázott.

A cselekmény: színház a színházban. A prológ díszlete egy kissé egyszerűre sikerült, négy ajtó nyílt és csukódott, de a rendező (David Herman) mindent kihozott e szerény miliőből. Az igazi előadás, az opera a második részben kezdődött, a színt — a cselekménynek megfelelően — egy árkádiai idill és egy sötét kulissza osztotta meg. A történet egy percre sem engedte lankadni a nézőt, ehhez a négy főszereplő is hozzájárult.

A címszereplő Catherina Hunold és partnere, Gregory Kunde emlékezetes pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget. Számomra mégis Sarah Aristidou (Zerbinetta) alakítása marad emlékezetes, a koloratúrszoprán nemcsak hangjával tudott mesterien bánni, de üde egyéniségével életet is vitt az előadásba. Kiemelném még Angela Browert a Zeneszerző figurájában, de a kisebb szerepekben is kiváló művészeket ismerhettünk meg. A pulpituson Christoph Gedschold állt. A színárnyalatok és a váltások tökéletesek voltak, nem véletlen, hogy a szerző legtöbb művét ez a társulat mutatta be.

A késő romantikus est után egy kissé keményebb diónak tűnt Aribert Reimann A szellemszonáta című kamaraoperája, melyet az Opera kistermében láthattam. A neves, német komponista Strindberg hasonló című darabját álmodta operaszínpadra. A dekadens társadalmat megjelenítő műben egy különös közösség beteg lelkű tagjai forognak a színpadon. Arcukon rettegés, és ha nem énekelnek, akkor is némán mondják a szöveget. A szerző zenéje híven fejezi ki a szereplők lelkiállapotát. Egy szeánsz részesei lehetünk, melyben a társaság tagjainak titkai napvilágra kerülnek. A leírtakat egy kiváló énekesi gárda és egy jól felkészült zenekar tolmácsolta. Az énekesek közül az amerikai basszust, Andrew Nolent emelem ki. A karmesteri pálca Yura Yang dél-koreai művész kezében volt. Elismerésem az övé, a rendkívül nehéz kortárs zenei művet nagy odaadással tette közkinccsé. A zenekar összetétele egy kissé szokatlan volt: az egy tucat zeneszerszám között orgona, zongora, hárfa szerepelt, és ritka, amikor a nagybőgősre nehezedik a legnagyobb teher.

Fotó: Ludwig Olah / Semperoper

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..