home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Opel vagy Dacia?
Lábadi Loránd
2018.04.09.
LXXIII. évf. 14. szám
Opel vagy Dacia?

Német precizitás vagy román—francia fejlesztés?

Először is talán ejtsünk néhány szót a német precizitást képviselő Opel autókról. Az egyik új modell, az Opel ion, igen kecses vonalú.

A motor teljesítménye 74 kW, illetve 100 LE, benzinüzemű. Nyugaton erőteljes hadjárat indult a gázolajüzemű autók ellen a nagy környezetszennyezés megfékezése érdekében, így azok, akik a gázolajüzemű autókat kedvelik, kénytelenek lesznek benzinüzeműekre váltani. A fogyasztáskülönbség ma már nem számottevő. Íme egy példa: az új Opel ion.

Az üzemanyag-fogyasztása városban 7,5, országúton 4,3, az átlagfogyasztása 5,5 liter, a károsanyag-kibocsátása pedig 128 g/kg. A hossza 4370 mm, tehát nem hosszú autó, ami a parkolásnál előny, a magassága 1485 mm, a szélessége 2042 mm, a tengelytávja pedig 2662 mm. Megállapíthatjuk, hogy egy szép kis autóról van szó, és még nem is beszéltünk a felszereltségéről, mely halogénfényszóróból, elektromos, fűthető visszapillantó tükörből, távirányítású, elektromos ajtózárból, kipörgésgátlóból, visszagurulás-gátlóból, keréknyomás-ellenőrző rendszerből és a már megszokott egyéb kiegészítőkből áll, melyek egy ilyen márkájú és minőségű autóhoz tartoznak. A multimédia csak növeli a kényelemérzetünket. A gumiabroncs mérete 195/65 R 16, így már a tapadás is a biztonságról tanúskodik. Ha csak annyit hallunk az Opelről, hogy Wir leben Autos, akkor a gyártó mindent elmondott. Időt, pénzt nem sajnálva a fejlesztésen dolgoznak, nem kis szakembercsapattal, hogy egy mindenben tökéletes autót kínáljanak a márka kedvelőinek. Gondoljunk csak a Kadettra, a Tigrára, a Corsára vagy az Astrára. Milyenek ezek? Gyönyör, biztonság, modern technológia egy gépjárműben.

A következő modell, melyről azt mondják a szakemberek, hogy megközelítette a nyugati autókat, az a Dacia. Nézzük, mit kínál a Dacia Sandero Access!

Külalakban, biztonságban gyorsan felzárkózott a nyugati autókhoz, ám a motor teljesítménye sem elhanyagolható. Szinte semmi különbség nem fedezhető fel, mely elriasztana bárkit is attól, hogy Daciát vásároljon. Néhány adat erre a modellre vonatkozóan:

A motor teljesítménye 54 kW, illetve 73 LE, benzinüzemű, az üzemanyag-fogyasztása a városban 6,5, a országúton 4,5, az átlagfogyasztása pedig 5,2 liter, tehát ez a kocsi is spórolós. Mivel a hossza 4069 mm, a magassága 1519 mm, a szélessége pedig 1733 mm, még a méretei is megfelelnek egy igazi kis autónak.

Most lássuk a vele járó extrákat, melyek megnövelik a pozitív benyomásunkat! Keréknyomás-ellenőrzés, vészfékrásegítő rendszer, LED nappali menetfény, illetve a légzsákok és a biztonsági öv modernizált változata. A tapadását a 185/65 R 15 méretű gumiabroncsok garantálják, a károsanyag-kibocsátása 117 g/kg, tehát még környezetkímélő is.

A Dacia alapfilozófiája, melyet még a kezdet kezdetén román vállalatként fogalmaztak meg a vezetői: megbízható motor a nagy távolságok miatt, megbízható felfüggesztés a rossz minőségű utak miatt — és mindez kevés pénzért.

Érdemes ezen elgondolkodnunk, mivel mi most abban a helyzetben vagyunk, hogy kevés pénzért szeretnénk jó autót vásárolni.

Opel vagy Dacia? Tessék választani!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..