home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Online tanfolyamok bárhol, bármikor
Dudás Viktor
2020.12.05.
LXXV. évf. 49. szám
Online tanfolyamok bárhol, bármikor

A koronavírus-járvány kezdetén, a karantén alatt, rengeteg ideje szabadult fel az átlagembernek. A legtöbben ezt filmezéssel, sorozatozással, videojátékozással vagy olvasással töltötték el. A felsorolás első két tagját mi sem támasztja jobban alá, mint hogy a Netflixnek és a YouTube-nak, mivel többedjére növekedett az adatforgalma, le kellett redukálnia a magas felbontásokat alacsonyabbakra, hogy ne terhelődjenek túl a szerverfarmjaik a váratlan esemény következtében. De, és itt a nagy de, ezt az időt önfejlesztéssel is tölthettük volna.

Nem szeretnék senkinek sem a körmére nézni, mivel ez alatt az idő alatt magam is hozzájárultam a szerverfarmok túlpörgéséhez...

A mai cikkben egy olyan témával foglalkozunk, amely lehetőséget ad arra, hogy ha már megnéztük a The Crown mind a négy évadát, és nem tudunk mihez kezdeni az életünkkel, vagy csupán valami hasznosra törekednénk, például megtanulnánk egy nyelvet vagy készíteni valamit, esetleg önismereti tanácsokat kérnénk, akkor itt a MOOC. Könnyedén fabrikálhatnánk szóviccet ebből a mozaikszóból, és mondhatnánk, hogy MOOC-ázni fogunk. Legyen úgy!

„A Massive open online course, rövidítve MOOC, jelentése tömeges nyílt online kurzus, és olyan webes tanfolyamokat sorolunk ide, amelyek korlátlan részvételt és online hozzáférést biztosítanak az interneten keresztül egy egyetemi előadáshoz, alapesetben ingyenesen” — mondá a Wikipédia. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy internetes felületen, ingyenes regisztráció után, lehetőségünk van a megadott kurzusok közül válogatni, és felvenni őket, mint egy tantárgyat. A legszebb az egészben, hogy ezeket a kurzusokat a világ jelesebb felsőoktatási intézményei és újabban nagyvállalatai készítették el a nagyközönség számára. Az egyetemek közül gondolok itt a Duke-ra, a Stanfordra, a University of Michiganre, a Yale-re, a Princetonra, a cégek közül pedig az IBM-re, a Facebookra vagy a Google-re.

Talán úgy lenne a legkönnyebb elmagyarázni, hogy elmesélem a tapasztalataimat, az esetleges kiadásokat, a ráfordított idő mennyiségét stb. Elöljáróban azt is érdemes megjegyezni, hogy a MOOC-okat felsorakoztató oldalak legtöbbje csak angol vagy más világnyelveken, mint a francia vagy a spanyol, érhetőek el. Természetesen léteznek olyan weboldalak is, amelyeken magyar nyelvű kurzusokkal találkozhatunk. Magam a Courserát használom, ahol a fentebb említettek mellett még kétszáz másik vállalat és felsőoktatási intézmény kurzusai lelhetőek fel.

Miután regisztráltunk az weboldalra, amit a számítógépünk internetes böngészőjében, valamint okostelefonos applikáción át tehetünk meg, kikereshetjük a témakörök közül azokat, amelyek a leginkább érdekelhetnek bennünket. Ilyen például a Művészet és humán tudomány, az Üzlet, a Számítógépes tudomány, az Információs technológiák, az Egészség, az Önfejlesztés vagy a Nyelvtanulás. A témakörök további részekre tagolódnak, így a Művészeteken belül foglalkozhatunk művészettörténettel vagy akár filozófiai kérdésekkel. A cikk írásakor a Művészet témakörben az egyik legtöbb ember által pozitívan értékelt kurzus a Bevezetés a klasszikus zenébe, melyet a Yale Egyetem tett közzé.

Ha rákattintunk a kiszemelt tanfolyamra, a Coursera esetében meg kell bizonyosodnunk arról, hogy pontosan mikor kezdődnek az órák. Én nemrég egy forgatókönyvírói tantárgyat vettem fel a Michigani Egyetem jóvoltából, a kezdési időpontja november 5-e volt. Amikor elkezdődnek az órák, az adatlapunkon áttekinthetjük, hogy a tanároknak milyen elvárásaik vannak. Hetekre vannak felosztva a tananyagok, melyek a legtöbbször egy néhány perces, az oktató által elkészített videós prezentációból, egy házi feladatból és az osztálytársaink értékeléséből állnak. Ez a gyakorlatban a következőképp fest: a kurzus elején rákattintunk az első heti órákra. Ha követjük a sorrendet, melyet rendkívül fontos betartani, először megnézzük a tanár videóját, ahol röviden elmagyarázza a heti tananyagot, valamint házi feladatot oszt ki. A házi feladat befejezése után le kell küldenünk értékelésre a megoldásainkat, majd öt csoporttársunk munkáját kell átnéznünk, hiszen a tanárnak nincs arra ideje, hogy átnyálazza a több száz vagy ezer hallgató irományát. Miután ezt is elvégeztük, sok esetben haladhatunk is tovább a tananyagokkal, attól függetlenül, hogy mikor kezdődött el a kurzus, így az én forgatókönyvírói tanfolyamom esetében két hét alatt háromheti tananyagot teljesítettem. Ahogy a tantárgy végéhez közeledünk, a feladatok egyre komplexebbek és nehezebbek lesznek, ám mint ahogy az egyik egyetemi tanárom mondta: ezt embereknek találták ki. A forgatókönyvírói kurzus esetében a végén egy komplett szövegkönyvet kell majd felmutatnunk. Ha sikeresen teljesítettük az általunk felvett tantárgyat, akkor kapunk egy gratulációt, ám a legtöbb esetben egy pdf-formátumú elismervényhez is hozzájutunk némi pénz fejében, általában 80 amerikai dollárért, azaz majdnem 8000 dinárért. Saját tapasztalatom szerint teljesen felesleges kiadni ennyi pénzt, főleg ebben az időszakban, az önéletrajzunkban ugyanis a diploma felmutatása nélkül is feltüntethetjük, hogy milyen kurzusokat végeztünk.

A Courserához hasonló oldalak még az edX és a Future Learn. Ezek a következő webcímeken találhatóak meg: www.coursera.org, www.edx.org és www.futurelearn.com.

A MOOC-ok mellett az internet hatalmas, sötét óceánjában fellelhetőek még olyan online kurzusok, amelyeket nem felsőoktatási intézmények alkottak, hanem magánszemélyek vagy -csapatok. Ilyen oldal a Udemy, a Skillshear vagy a Masterclass is. Ezek mindegyikén olyan tanfolyamok vannak, amelyekért valamiféle prémiumot kell fizetni. A Udemy esetében (www.udemy.com) az árak kurzusonként 12 dollártól 250-ig terjednek. Fontos megjegyezni, hogy gyakoriak az akciók, így én is egy normális esetben 200 dolláros kurzust mindössze 15 amerikai zöldhasúért tudtam beszerezni. Persze akadnak ingyenes tanfolyamok is, ám a videoanyagot követve az oktatók a fizetős kurzusaikra irányítanak át bennünket. Ez nálam így valósult meg: egy animációs szoftver kezelését szerettem volna megtanulni, de az oktató nyíltan kimondta, hogy ha ezt meg ezt a műveletet szeretném elsajátítani, mely, megjegyzem, nélkülözhetetlen volt a továbbjutáshoz, akkor vásároljam meg egy másik tanfolyamát. Hiba volna általánosítani, vannak kivételek.

A Udemyn egy kurzus beszerzése után egy — tanfolyamtól függően — néhány vagy sokórányi előre felvett videoanyaghoz juthatunk hozzá. A tanfolyamok ezeken a weboldalakon nem kezdési időponthoz vannak kötve, a videoanyagot bármikor bárhol elérhetjük, s onnan folytathatjuk, ahonnan és amikor csak szeretnénk.

A Skillshare és a Masterclass (www.skillshare.com, www.masterclass.com) egy teljesen más pénzügyi elven működik. Ott havi 18-19 dollárt kell kiadnunk, melyet minden hónap végén számláznak, illetve levonják a megadott bankkártyánkról vagy a PayPal-számlánkról. Az utóbbi két weboldal esetében a teljes tudásbázishoz hozzáférhetünk, bármelyik tanfolyamhoz, amelyik abban a pillanatban érdekelhet bennünket. A Masterclass elég intenzíven hirdeti magát különféle webfelületeken, celebritásokat kért fel ugyanis egy-egy kurzusra. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy magától Tony Hawktól sajátíthatjuk el a gördeszkázás legösszetettebb trükkjeit, Gordon Ramsay magyarázhatja el a véres hurka elkészítésének alapjait, esetleg Christina Aguilera ad énektanácsokat a Boci, boci tarkához.

Mint ahogy említettem, magyar kurzusok is vannak, mégpedig a Webuni internetes oldalon, a www.webuni.hu webcímen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..