home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Online találkozások Lackfi Jánossal
2021.04.16.
LXXVI. évf. 15. szám
Online találkozások Lackfi Jánossal

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Vendégoktatók a Magyar Kultúráért pályázat keretében az érdeklődők Lackfi János neves magyarországi író három online előadásán vehetnek részt.

Hárman pályáztunk erre a programra: Újvidéki Egyetem BTK, Belgrádi Egyetem Filológiai Kar Hungarológia tanszék és a  Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke. Mindhárom helyről várunk hallgatókat, de bárki más is csatlakozhat a programokhoz. A 28-a esti lesz a "legkönnyebben befogadható".

2021. április 19. hétfő, 12.00.

Rendhagyó irodalomóra és beszélgetés Lackfi Jánossal

 

SZILÁGYI ÖRZSÉBET E-MAILJÉT MEGÍRTA
Rendhagyó kalandtúra végig a magyar költészet századain, Janus Pannoniustól Petőfi, Arany, Ady, Kosztolányi, Radnóti, Weöres lírájáig. Anekdoták és átiratok hozzák közelebb az egykori szövegeket, írófigurákat a diákokhoz. Közben mellesleg (nem mellesleg) kiderül, mire is jó a vers, mit várjunk és mit ne várjunk tőle. Igaz-e, hogy orvosság, meditáció, ima, önismeret vagy maradjunk a memoriternél és az adatoknál?

Rendhagyó irodalomóra az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium középiskolás diákjaival, majd az órát követően zártkörű megbeszélés a óralátogató tanárjelöltekkel, ill. az érdeklődő gyakorló pedagógusokkal.

Az eseményt Zoom platformon rendezik:

Meeting ID: 856 5299 6835

Passcode: 785181

Csatlakozni 11.50-től lehet

 

 

2021. április 26. hétfő, 13.00.

SZÁLL A KAKUKK A FÉSZRE
Balassi lájkol, Petőfi kommentel
Komoly játék az irodalommal...

A Libri kiadó honlapján a szöveg: ITT olvasható.

"Honfoglaláskor a nagy kavarodásban elveszett Mackó nevű komondorunk, kezes jószág. Mindenkinek a kezét tépi le. Először. A becsületes megtalálónak kézből fizetünk." Nos, ez egy Facebook-bejegyzés a honfoglalás korából, épp csak példaképpen.
Lackfi János új könyvét nem kell túl komolyan venni: bolondozás ez, a képzelet képtelen játéka - milyen posztok születhettek volna, ha van Facebook Jézus idejében, vagy a reformáció korában, vagy a francia forradalom alatt...
De vannak a könyvben képzelt párbeszédek is, melyekben a magyar költészet jeles alakjai a zord és földhözragadt valósággal szembesülnek: Petőfi például a "Nemzeti dal" soraival biztatja egy honfitársát, aki ezt zaklatásnak veszi; Léda pedig egy kicsivel több aktivitást várni el Adytól a "Héjanász" borongós sorai helyett.
Lackfi János, mondhatni, tiszteletlenül bánik a történelem nagy alakjaival és a magyar irodalom zseniális alkotóival, de emögött a tiszteletlenség mögött mély szeretet, rengeteg ismeret és persze remek humorérzék bújik meg.

Az esemény Zoom platformon valósul meg:

Meeting ID: 815 2494 6072

Passcode: 328757

Csatlakozni 12.50-től lehet.

 

 

2021. április 28. szerda 18.00.

Lackfi János költő, Lackfi Dorottya énekesnő és Sinha Róbert közös fellépése:

Húrok és hangszálak

Lackfi János költő, Lackfi Dorottya énekesnő és Sinha Róbert gitárművész közös műsorában egymást követik a szóban előadott költemények, valamint a gitárkísérettel elénekelt dalok (megzenésített versek) a világzene és az igényes könnyűzene határáról. Ezek néha klasszikus beütéssel, máskor bossa nova vagy keringő ritmusban, vagy éppen rockzenei ihletésű akkordokkal, gyors tempóban kísérve szólalnak meg. Az előadáson Sinha Róbert vers-megzenésítései mellett néhány olyan dal is szerepel, amelyek szövegírója és egyben zeneszerzője is Lackfi Dorottya. Ízelítő a műsorból:

- az A38 Hajón 2019 novemberében készült egész estés felvételből részlet és beszélgetés Lackfi Jánossal és Dorottyával (az M2 Petőfi TV készítette a felvételt):

 

 

Az esemény a Zoom platformon követhető:

Meeting ID: 845 9712 4788

Passcode: 488961

Csatlakozni 17.50-től lehet.

 

A program az Újvidéki Egyetem BTK, Belgrádi Egyetem Filológiai Kar Hungarológia Tanszék és a  Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezésében valósul meg.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..