home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Oly hazug a nagyvilág, ha szép is...” — nótagála Hódmezővásárhelyen
Írta és fényképezte: Martinek Imre
2016.10.11.
LXXI. évf. 40. szám
„Oly hazug a nagyvilág, ha szép is...” — nótagála Hódmezővásárhelyen

Mottó: „Ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka...” (Szabó Anna)

A Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozat keretében mutatkoztak be az anyaországi Hódmezővásárhelyen október 9-én az idei, sorrendben 21. VIVE vajdasági magyarnóta- és csárdásfesztivál díjazott szerzeményei és előadóművészei.

A szerkezetileg két blokkra tagolt műsornak a helyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ nyújtott befogadó helyszínt. Összhangban a hagyományokkal, a nyitány  ezúttal is Vitkay Gyula neves kántortanító messzi földön ismert nótája, a Megfordítom kocsim rúdját című szerzemény felcsendülése volt, a szerző dédunokája, Vitkay Kucsera Ágota opera-énekesnő és pedagógus tolmácsolásában. Utána Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester úr alkalmi gondolataiban a két Vásárhely — Hódmező és Torontál — évtizedekre visszatekintő gazdag és gyümölcsöző együttműködését is kiemelte, melynek legújabb mozzanataként valósulhatott meg ez az alkalom is. A debelyacsai/torontálvásárhelyi önkormányzatot Horti László, a dél-bánsági település helyi közösségének elnöke képviselte, aki idestova egy évtizede egyúttal a falu József Attila nevét viselő művelődési otthonának igazgatója is. A Vitkay családot a fesztivál névadójának unokája, Vitkay Kucsera László is reprezentálta, továbbá jelen volt még dr. Csáky Sörös Piroska nyugalmazott tanárnő is, a Magyar Kultúra Lovagja. A nóták és tolmácsolóik Bába Lúciának, a VIVE fesztivál elnök asszonyának köszöntő szavai után következtek. Nyilvános köszönetnyilvánítás hangzott el a sor végén az ugyancsak jelen lévő Gábor Károly volt zenei producer és zeneszerző, illetve Mérges Eszter torontálvásárhelyi szövegíró felé is. Azok felé, akik nemcsak az idei fesztivál győztes produkcióját alkották meg, de a kezdetek óta mindmáig maguk is — természetesen megannyi sorstársukkal egyetemben — személyes elhivatásuknak tekintik ennek a rendezvénynek a megtartását és népszerűsítését.

Az idei fesztivál díjnyertes szerzeményeit, alkalmasint egy-egy hangulatos nótacsokorral is kiegészítve, az újvidéki Vitkay Kucsera Ágota és Fésüs Mária, az ürményházi Lapcsevity Jovica, a muzslyai Mezei Mónika, a zombori Rajc Vilmos, a szabadkai Kotroba Júlia és a felsőhegyi/torontálvásárhelyi Szabó Dékány Zsófia adta elő. A Zsadányi Sándor (cimbalom), Burai Irénke (gordonka), Zsadányi Ernő (klarinét), Kállai Károly (kontra) és Balázs László (bőgő) felállású fesztiváli zenekart Dékány Imre Dankó-díjas torontálvásárhelyi prímás vezette. A műsorvezetői teendőket változatlanul Battyányi-Bosznai Amarilla, az Újvidéki Rádió munkatársa vállalta. Kellőképpen ráhangolva, a fináléban a publikum szinte egy emberként dalolta végig a Kék nefelejcs kezdetű dalt. Azt az ikonikus szerzeményt, amely a szétszabdalás, illetve a határtalan együvé tartozás elemeit szinte csírájában is elfojtani igyekvő kényszerű elhallgattatás utáni évtizedekben vált sajátos művelődési és (falu)himnusszá Torontálvásárhelyen. A rendezvény fővédnökei a Bethlen Gábor Alap és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata voltak. 

Összefoglalónk helyszíni fotográfiái az esti műsor előtti főpróbán, illetve a vásárhelyi testvértelepülésen újrajátszott gálaműsor óráiban készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..