home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Olvasunk?
Szerda Zsófi
2018.11.07.
LXXIII. évf. 44. szám
Olvasunk?

Belgrád, könyvvásár. A 63. Már reggel 10-kor óriási sorok kígyóznak a vásárcsarnok előtt és bent is. Nem is gondoltam, hogy Szerbiában ilyen sokan szeretik a könyveket. Hát nincs itt gond, az egész ország olvas. No jó, az, hogy mit, már más kérdés. Jó lenne egyszer ezt is felmérni.

A Forum Könyvkiadó standjánál táboroztunk le, mielőtt elkezdődött a most megjelent könyvek bemutatója. Mellettünk a Laguna, mögöttünk valami vallásos kiadóból tömjénillat szállt. Hm. Az biztos, hogy még nem ültem tömjénillatban könyvek fölött. A Forum négy új kiadvánnyal vett részt Szerbia legnagyobb könyvvásárán: Ivo Andrić Jelek az út mentén című kötetével, mely első alkalommal jelent meg magyarul, Radics Viktória fordításában. A második könyv Laura Barna Vörösmetszés című regénye, mely Kosta Miličević festő életútján és hétköznapjain kívül Belgrád múltjáról, jelenéről, titkos helyszíneiről is mesél, főszereplője egy műalkotás, a legnagyobb szerb impresszionista elveszettnek hitt festménye. Marko Čudić Áthangolódások című könyve a harmadik a sorban, s elméleti, történeti és „nyelvközi” tanulmányokat tartalmaz. Marko a Belgrádi Egyetem Filológiai Kara Hungarológiai Tanszékének vezetője és műfordító, több mint tíz megjelent könyvvel a háta mögött. A negyedik forumos kiadvány pedig a Srpski kao nematernji jezik — Zbirka tekstova i zadataka za nastavnike i učenike srednje škole címet viselő szerb nyelvű szöveg- és feladatgyűjtemény a középiskolai tanulmányukat magyarul folytató diákok számára.

Az első jugoszláviai könyvvásárt 1956-ban tartották meg Zágrábban, Josip Broz Tito elnök támogatásával, s olyan nevek vettek részt rajta, mint Ivo Andrić vagy Miroslav Krleža. Több mint 12 000 kötetet állítottak ki jugoszláv és külföldi (osztrák, cseh, holland, brit, francia, olasz, kínai, magyar, kelet- és nyugatnémet, lengyel, román, amerikai, svájci stb.) kiadók.

1957-ben a vásár Belgrádba költözött, s azóta is itt várja a könyvmolyokat. A rendezvény minden évben fontos és neves szerzőket lát vendégül, a megnyitón pedig hazai írók, költők beszélnek. A könyvvásárt nyitotta már meg többek között Svetlana Velmar Janković, Vida Ognjenović, David Albahari, Milovan Danojlić, Ljubomir Simović, Goran Petrović, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Dragan Velikić és Végel László.

A hazai szerzőkön kívül külföldi irodalmárok is vendégeskednek Belgrádban. Az idén Nikola Malović, Peter V. Brett, Robert Simonišek, Valter Hugo Mãe, Santiago Roncagliolo, Jelena Sagalovič és Vladimir Medinski.8 nap, 30 000 négyzetméter kiállítótér, 980 kiállító, 607 program, 10 kiállítás, 1300 akkreditált újságíró — a számok igazán szépek. S a bevezetőre visszatérve, remélem, ennél sokkal nagyobb azoknak a látogatóknak a száma, akik minőségi és jó olvasmánnyal a táskájukban tértek haza a LXIII. Belgrádi Könyvvásárról.


Még több kép:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..