home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Olivér első születésnapja
Bíró Tímea
2020.12.11.
LXXV. évf. 50. szám
Olivér első születésnapja

Van egy kisfiú, aki december 17-én tölti be az első életévét. Ő az, akinek a gyógyulásáért egész Vajdaság összefogott, sőt, még a határon túl is imádkoznak, jótékonykodnak, hogy Pál Gajódi Olivérnek még sok-sok születésnapja lehessen. Egészségben és erőben gazdag születésnapja, mert nincs ennél fontosabb.

Lapunk korábbi számában már írtunk arról, hogy a bajmoki kisfiú egy genetikai eredetű betegséggel (SMA, azaz spinális izomatrófia), annak is a legsúlyosabb fajtájával, az 1-es típusúval küzd. A gyógykezelés több mint 2 millió euróba kerül, melynek az összegyűjtésében egyre többen vesznek részt.

Az adományozás legaktívabb mozgatórugója a Facebook közösségi oldalon létrehozott csoport, mely Vajdasági jótékonysági licit néven található meg a portálon. A tizenhat adminisztrátorból álló csoport immár négy hónapja dolgozik azon, hogy minél több pénzt gyűjtsenek össze a kisfiú gyógyulása érdekében. A csoport ötletgazdája, Gajdos Bajusz Zolna elmondta, igyekeznek újdonságokkal és nyereményjátékokkal kedveskedni az adományozóknak.


Gajódi Tímea felvétele

— Szünet nélkül gondolkodunk, ötletelünk, hogy fenntartsuk az emberek érdeklődését, és minél többen jótékonykodjanak. Úgy tapasztaljuk, hogy az SMS-játékok a legnépszerűbbek, egy üzenet 200 dinár, az összeg teljes egészében Olivér számlájára kerül. Most már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a felajánlók keresnek meg bennünket. Kiemelném például a görögországi szállást egy nyaralás idejére, ennek kapcsán az SMS-ek díjából megközelítőleg 100 000 dinár került Olivér számlájára. Az üzenetküldő sorszámot kap, mellyel részt vesz a sorsolásban, és szeretném kiemelni, hogy ezekbe a játékokba a magyarországiak is bekapcsolódhatnak. Nemrég talált gazdára egy Toyota Yaris személygépkocsi egy ugyanilyen játék keretében, tehát értékes nyereményeket ajánlanak fel az adományozók. Büszkén mondhatom el, hogy a személygépkocsis játékra 2946 SMS érkezett, vagyis 589 200 dinárral járultak hozzá az emberek Olivér gyógyulásához. Igyekszünk odafigyelni arra, hogy egy-egy játék minél szélesebb körben vonzza az embereket. Minden héten két SMS-játékot indítunk, és el kell mondanom, hogy nekünk mint az oldal kezelőinek rendkívül jólesik, hogy sok nyertes igyekszik hálából felajánlani valamit, amivel közelebb kerülhetünk a szükséges pénzösszeg megteremtéséhez. Fontosnak találjuk, hogy ösztönözzük az embereket arra, hogy továbbra is legyen kedvük adakozni — tudtuk meg a koordinátortól.

A Vajdasági jótékonysági licit csoporton belül arra is van lehetőség, hogy feltüntessük, ha keresünk valamilyen terméket, ha pedig valaki reagál a felhívásra, akkor a termék megvásárlásával ismételten Olivér gyógyulását támogatjuk.

Az oldal kezelői igyekeznek aktualitásokkal fenntartani a figyelmet, ezért nemrég például Olivér első mikulása alkalmából olyan játékot találtak ki, amelyben minden résztvevő ajándékban részesült. Az adminisztrátorok felhívásokat tesznek közzé a közösségi oldal csoportjában, és ha nincs rájuk jelentkező, akkor vállalatokat, magánszemélyeket keresnek fel, hogy támogassák ezt a nemes ügyet, és ők maguk is adományoznak. Olivér születésnapja előtt több érdekes játék is várja a jótékonykodó embereket, ezért érdemes figyelni a facebookos oldalt.

Nem csak a szülők érzik át, hogy milyen nehéz helyzetben van a bajmoki család, hiszen a fiatalok körében is egyre több jótékonysági rendezvény adott lehetőséget arra, hogy gyarapodjon a szükséges pénzösszeg.

A Vajdasági Ifjúsági Fórum korábban a Save the kids elnevezésű program keretében más intézmények bevonásával próbált segíteni a rászoruló családokon. Nemrég egy összművészeti estet szervezett, melyen fiatalok mutatkozhattak be, a jelenlevők pedig egy olyan adománydobozban helyezhették el az Olivér gyógykezelésére szánt összeget, amely később a Thalia kávézóban várta a segíteni vágyókat.

 

— Már többször együttműködtünk a szabadkai Segítő Csipet Csapattal, és a jövőben is szeretnénk folytatni ezt a tevékenységünket, mert fontosnak érezzük, hogy segítsünk másoknak. Az összművészeti estünk volt az egyetlen rendezvény, melyet megtarthattunk a járványhelyzet alatt, és örülünk, hogy megvalósulhatott — mondta lapunknak Búcsú Ákos, a VIFÓ alelnöke.

A VIFÓ mellett a többi közt a Kerülj Be Közösségi Ifjúsági Tér is szívügyének tartja a jótékonykodást. A járványhelyzetre való tekintettel november végén online volt követhető a többnapos zenei fesztivál, melynek során arra buzdították a közönséget, hogy SMS-küldéssel támogassa Olivér gyógyulását, emellett pedig a kihelyezett adománydobozba is várják a hozzájárulásokat. A művészek is fontosnak érzik a kisfiú gyógyulását, ennek bizonyítéka például a Szabadkai Filharmónia kamarazenekarának jótékonysági koncertje.

Az Európa Kollégium egyetemistái kézművesszakkört alapítottak, és az elkészített alkotásokat kínálták fel a Vajdasági jótékonysági licit nevű csoportban. Lackó Márta, a kollégium egyik bentlakója mesélt az egyetemisták akciójáról:

— Az elsődleges elképzelés Olivér megsegítéséhez egy adománygyűjtő doboz kihelyezése volt a kollégium előcsarnokában, a nevelőtanáraink el is fogadták ezt. Aztán az ötletet továbbgondolva arra a döntésre jutottunk, hogy a kollégium kézművesszakkörén belül különféle dísz- és ajándéktárgyakat készítsünk, melyeket a Facebookon működő Vajdasági jótékonysági licit csoportban árverésre bocsátanánk. A következő héten már meg is valósult a kézművesszakkör, három napon át készítettünk tárgyakat különböző módokon: dekupázs technikával díszítettünk dobozokat és poháralátéteket, születtek továbbá ajtódíszek, kopogtatók, álomfogók, száraz nemezeléssel különféle figurákat gyártottunk, amigurumi technikával (japán horgolási módszer) pedig állatkákat. Mindhárom napon eltérő számú kollégista volt jelen, így összesen körülbelül húsz személy vett részt a szakkörön. Mindemellett egy jótékonysági, ifjúsági gitáros szentmisét és koncertet is szerveztünk a telepi Szent Erzsébet-templomban. A zenei szolgálatról tizennégy kollégista gondoskodott. Igen sikeresnek mondható ez a mi kis megmozdulásunk, hiszen 96 000 dinárral tudtunk hozzájárulni Olivér gyógyulásához. Ez az összeg a koncerten, a templomban, a kollégiumban kihelyezett dobozokból, illetve a licitálásokból gyűlt össze.


A Vajdasági jótékonysági licit csoport adminisztrátorai

Felsorolni is nehéz, hogy hány szervezet, település harcol együtt a kisfiú szüleivel azért, hogy Olivér teljes életet élhessen. Jótékonysági vásárok, adománydobozok boltokban, gyógyszertárakban, van, aki palacsintát süt, más masszázsszolgáltatást nyújt, hogy mielőbb összegyűljön a 2,3 millió euró. Példaértékű a szabadkai Masterplast YU vállalat hozzájárulása, hiszen a cég több mint 800 000 dinárt gyűjtött össze a kisfiúnak. A szerbiai Lidl összesen tizenöt személy gyógykezelését támogatja, ebből tizennégy gyerek, és közöttük van Olivér is, akinek a számlájára 1 millió dinárt utalt az üzletlánc.

A mindennapos küzdelemhez, életigenléshez és kitartáshoz Olivér szüleinek lelki támogatásra is szükségük van. Gajdos Bajusz Zolnától megtudtuk, hogy a kisfiú állapota stabil, sokat játszik, már a lábát is a szájába veszi, ami hatalmas fejlődés az ő állapotában.

— Olivér éppen elkezdett fogzani, ezért gyakran sírós, nyűgös. Ez különösen nehéz időszak Tímea számára, mert nem emelheti fel és nyugtathatja meg úgy a gyerekét, ahogyan azt más anyák teszik ilyenkor. Neki csak a simogatás, az éneklés marad. Az apuka, József helyzetét felfogni sem tudjuk, hiszen már nyolc hónapja csak felvételen látja Olivért. Sokat beszélgetünk Tímeával, mindenhez pozitívan próbál hozzáállni, bízik az emberek jóindulatában és abban, hogy idejében összegyűlik a pénz.

 

Eddig 1 021 300 eurót sikerült összegyűjteni.

Aki adományozni szeretne, az a következő módokon teheti meg:
Dinárszámla: 160-6000000732419-36
Devizaszámla: 160600000073285198
IBAN: RS35160600000073285198
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..