home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Októberi nyitányok helyszínein
Martinek Imre
2023.10.04.
LXXVIII. évf. 39. szám
Októberi nyitányok helyszínein

Mindkét eseményre magvető havának első vasárnapján (október 1-jén) került sor.


Kovács Szöszill fotója

Alkalmasint az idősek világnapján, melyhez azon a reggelen az alábbi Müller Péter-idézet jött velem szembe:

Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert »fáradságos életükkel kiérdemelték«, nem is abból a józan előrelátásból, hogy »egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre!«, hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! [...] Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó teste, hanem hogy ki lakik benne!”

Egypár „görgetéssel” később pedig további két közösségi invitáció. Kilométerekben ugyan igencsak messze egymástól, lélekben viszont annál szorosabb összefonódással. Így történ(hetet)t meg végül, hogy — Isten kegyelméből — a feketetói és a budapest—szentimrevárosi eseményről egyaránt tudunk most ehelyt érdemben beszámolni.

FEKETETÓ Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök (Feketetó, 1911. február 21. — Nagyenyed, 1953. október 2.) emléknapját ünnepelték szülőfalujának kicsiny templomában.

A kora délutáni órákban kezdődő alkalmi műsor nyitányában az óbecsei Szent Antal-plébánia énekkara lépett fel, Simovics Balázs kántor vezénylésével, és ezt egy rövid, múltidéző összefoglaló követte.

A vértanú püspök életét Mészáros Kiss Tibor padéi történelemtanár mutatta be. Az ünnepi szentmise főcelebránsa ft. Tápai Leon magyarcsernyei káplán atya újmisés volt. Leon prédikációjának középpontjában is Bánát szülötte, Boldog Bogdánffy Szilárd állt, akit példaként állított a jelenlévők elé, és arra buzdított mindenkit, hogy kövessük őt az alázatosságban és a Krisztus iránti szeretetben… Bogdánffy Szilárdot XVI. Benedek pápaságának idején, 2010. október 30-án avatták boldoggá a nagyváradi székesegyházban.

(KOVÁCS Szöszill helyszíni jegyzetei és fotói nyomán)

 

BUDAPEST — SZENTIMREVÁROS — A négy tételből álló őszi hangversenysorozatának első alkalmát hirdette s tartotta meg templomában (az évközi 26. vasárnapon) a budai Ciszterci Szent Imre-plébánia.

A fennállásának centenáriumát ünneplő közösségben, melybe — legalábbis emberi léptékű elképzeléseink szerint — az elkövetkező időszakban mind virtuálisan, mind pedig fizikailag is tervezünk visszatérni. Hiszen van mit megmutatni! Önmagunk és embertársaink hitbéli (fel)épülésére.

Fotóink Csáki András Liszt-díjas gitárművész Bach-hangversenyén készültek.

A hangversenysorozat további időpontjai és laudátorai:

október 8-a: Schütz / Monteverdi / Bach — a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese; koncertmester: Lesták Bedő Eszter

október 15-e: A történelmi Magyarország egyházi zenéje, 18. század; Gregor J. Werner: Missa Solitaria — újkori bemutató; Darázs Renáta, Nagy Bernadett, Csapó József, Najbauer Lóránt és muzsikus társaik; vezényel: Csányi Tamás

október 23-a: Gábriel Fauré: Requiem; A forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékezetére — Budapesti Monteverdi Kórus; vezényel: Kollár Éva Liszt-díjas karnagy.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..