home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Októberi filmdömping
Brasnyó Zoltán
2023.10.19.
LXXVIII. évf. 41. szám
Októberi filmdömping

Ha ősz, akkor hosszú filmmaratonok, lehetőleg moziban. Az idén több olyan rémisztő és kevésbé rémisztő, rég várt produkciót láthat a közönség a vajdasági és a magyarországi mozikban is, amelyről érdemes beszámolni. A horrortól a komoly és romantikus drámán át egészen Reisz Gábor legújabb, díjakat bezsebelő filmjéig.

Fűrész X. (október 5-e)

2021-ben láttunk legutóbb Fűrész spin offot, most azonban visszatérünk az eredeti koncepcióhoz: a helyenként rettenetesen rémísztő gore-sorozat legújabb epizódjában visszatér John Kramer, azaz Jigsaw. Mivel azonban „hősünk” meghalt a harmadik részben, fontos tisztázni, hogy a Fűrész X. az eredeti, 2004-beli mozi és az egy évvel később megjelent második rész között játszódik. Kramer éppen életmentő műtétre készül Mexikóban, ám szélhámosok célkeresztjébe kerül, akik átverik. Cserébe sorra vadássza le azokat, akik átverték, ráadásul mindegyikük borzalmas körülmények között leli halálát. Kevin Greutert rendezte az immáron tizedik Fűrész-epizódot, aki eddig már két filmet is instruált a sorozatban. Mivel a rendező mélyrehatóan tanulmányozta a középkori kínzóeszközöket, valószínűleg elég meredek jelenetekre számíthatunk majd.


Fotók forrása: imdb

 

Magyarázat mindenre (október 5-e)

Minden a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmmel kezdődött. Aztán következett a Rossz versek, most pedig a Magyarázat mindenre. Reisz Gábor író-rendező harmadik nagyjátékfilmje Velencében elnyerte a Horizontok kategória díját. Reisz ezúttal politizál, azaz a mai magyarországi politikai erőviszonyok és helyzetkép is visszaköszön legújabb alkotásából, melynek főszereplője egy középiskolás srác, aki érettségijével jókora kalamajkát okoz, mindez pedig elég bonyolult folyamatokat indít el, melyek rávilágítanak a társadalmi különbözőségekre és problémákra. A humor a szokásosan fanyar, Reisz-féle receptet követi.

 

Jeanne du Barry: A szerető (október 12-e)

Ebben a moziban tér vissza végre Johnny Depp, a kosztümös francia drámát ráadásul már a palicsi filmfesztivál közönsége is láthatta. A kritikusok odáig voltak Depp alakításáért, aki a XVIII. századi Lajos francia királyt játssza. Az ő szeretője Madame du Barry, aki ismét felébreszti Lajosban a szerelmet. A film rendezője Maïwenn, eredeti nevén Maïwenn Le Besco francia színésznő, forgatókönyvíró, filmrendező és producer. A polgárpukkasztónak is titulált romantikus drámát egyébként sokan szerették Palicson is, október közepétől pedig már mindenki számára hozzáférhető lesz, hiszen a magyarországi mozik is műsorra tűzik.

 

Megfojtott virágok (október 19-e)

Martin Scorsese az Apple-nél készítette el nagyszabású történelmi drámáját, melyből az újabb és újabb előzetesek megjelenésével mindig friss részleteket tudunk meg. Mozis premiert eredetileg nem is terveztek, de a projektum grandiózus jellegéből fakadóan végül mégis a filmszínházakba küldik a több mint három és fél órás filmet. Egyelőre nem tudni, mikor lesz majd elérhető az Apple streamingfelületén, de ha hihetünk a pletykáknak, akkor csak valamikor a tavasszal. Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons és John Lithgow, sőt Brendan Fraser is megjelenik ebben a karizmatikus karakterekkel teli történetben, mely az FBI korai éveiről, egy indián törzs soraiban elkövetett gyilkosságsorozatról, földesurakról, olajról és kegyetlen leszámolásokról szól az 1920-as években.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..