home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Október 9-e
Martinek Imre
2022.10.09.
LXXVII. évf. 40. szám
Október 9-e

„A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig” (Ottlik Géza: Iskola a határon — részlet).

Ezen a napon hunyt el 1990-ben Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, műfordító. A magyar intellektuális próza kiváló alkotója.

Ottlik irodalmi életműve nem nagy, holott szakadatlanul dolgozott. Műfordításainak száma sokkal nagyobb, mint eredeti műveié. Legjelentősebb alkotását, az Iskola a határon című regényét ugyan már 1948-ban elkészítette, de mivel írói hitvallása szerint műveit évtizedeken át csiszolgatta, a végleges változat csak 1959-ben jelent meg.

Az író emlékezetét őrző budapesti helyszínek közül a Krisztinavárosból, valamint a XI. kerületből hoztunk időtálló lenyomatokat.

Budapest, Krisztinaváros — 2022. augusztus 29.

Budapest, XI. kerület — 2022. augusztus 3.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..