home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Október 7-e
Martinek Imre
2023.10.07.
LXXVIII. évf. 40. szám
Október 7-e

Ezen a napon hunyt el 1919-ben Budapesten dr. Kherndl Antal mérnök, műegyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező (1884), majd rendes (1898) tagja.


Budapest, Farkasréti temető — 2022. december 4.

Született 1842. május 10-én a felvidéki Zselíz városában. Tanári tevékenysége mellett a kormány, hatóságok és egyesületek meghívására számos fontos technikai kérdés előkészítésében és eldöntésében részt vett. Kutatási eredményei, melyeket a hídépítés elmélete terén ért el, a statikailag határozatlan reakciójú tartók problémáinak megoldására új irányt mutattak.


Budapest, Farkasréti temető — 2022. december 4.

Elméletét, a grafosztatikában elért úttörő, több rangos díjjal is kitüntetett megállapításait igazolta egyebek között a II. világháború előtti Erzsébet híd (1903—1945) építkezése is.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

ERZSÉBET HÍD — Az acélszerkezetű lánchíd a magyar hídépítő mérnökök és a hazai ipar egyedülálló teljesítménye volt.


A mellékelt fotó a közösségi média platformjáról származik

1903. október 10-ei átadása után csaknem negyed századig rendszerében világrekorder, hetven éven át Duna-rekorder, és az egyetlen olyan híd, amely a folyót 290 m-es középnyílásával mederpillér nélkül ívelte át. A világ első, konstrukciójában sok újat hozó, acélpilonos lánchídja volt.


Budapest, Erzsébet híd /Budai hídfő/ — 2023. április 30.

A híd a II. világháború áldozatává vált: 1945 januárjában a visszavonuló német csapatok felrobbantották, nem építették újjá, a helyére új híd került. 

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..