home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Október 5-e
Martinek Imre
2023.10.05.
LXXVIII. évf. 40. szám
Október 5-e

Ezen a napon született 1851-ben Kolozsvárott Ditrói Mór (1915-ig Himmelstein Móric) magyar rendező, színházigazgató, színész. A kolozsvári Nemzeti Színház igazgatója, a Vígszínház alapító igazgatója, az Országos Színészegyesület örökös díszelnöke.


Budapest, XIII. kerület /Újlipótváros/ — 2023. január 20.

Meghatározó tanárai a színitanodában Szigeti József és Paulay Ede voltak. Az 1874-ben indult pályájának fontosabb állomáshelyei (Kolozsvár, Arad, Kassa, Debrecen, Szeged, Nagyvárad, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém…, végül pedig Budapest) között Szabadka is szerepelt.

Rendezőként:

„…jellemzője volt többek között az is, hogy kiiktatta a külsőséges színészi eszközöket, a színpadias deklamálást; rendezői utasításai között gyakran szerepelt, hogy mit nem szabad csinálni. A természetes beszédre törekvés és a játszott alakok pszichológiailag hiteles ábrázolása már fiatalkori rendezéseinél is megmutatkozott. Nem elméleti szakember, hanem ösztönös rendező volt. Fontosnak tartotta a társulat összjátékát és egységes stílusát; ennek érdekében nem félt szakítani az évtizedes hagyományokkal. A színészeknek a legváltozatosabb szerepeket adta, tekintet nélkül korábban már elért pozíciójukra. Nagy hangsúlyt helyezett a tiszta, érthető színpadi beszédre; gyakran a nézőtér különböző helyeiről ellenőrizte, hogy érthető-e minden szó és szóvég.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

 


Budapest, XIII. kerület /Újlipótváros/ — 2023. január 20.

Ditrói Mór 1945. február 16-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..