home 2024. február 22., Gerzson napja
Online előfizetés
Október 3-a
Martinek Imre
2023.10.03.
LXXVIII. évf. 39. szám
Október 3-a

Ezen a napon született 1843-ban a Pest vármegyei Törökbálint városban Volf György jeles magyar nyelvtudós, a nemzeti öntudat lelkes apostola, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Törökbálint — 2022. július 16.

Nyelvtudományunk történetében ortológusharcain kívül főként a középkori magyar szövegek kiadásával örökítette meg nevét. A nyelvemlékekkel való foglalkozás vezette a honfoglalás kori műveltség kérdéseinek tárgyalásához. Tanulmányaiban főleg a régi magyar műveltség és nyelv tanulmányozásával foglalkozott, de figyelme a nyelvhelyesség kérdéseire és a nyelvújítás bírálatára is kiterjedt.

(Külső hivatkozások: arcanum.com és Wikipédia)

Volf György 1897. szeptember 13-án hunyt el Budapesten. Halálának 10. évfordulóján Törökbálint hazafias közönsége szülőházát márvány emléktáblával jelölé meg. Nevét szülővárosának könyvtára viseli.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..