home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Október 28-a
Martinek Imre
2022.10.28.
LXXVII. évf. 43. szám
Október 28-a

Ezen a napon hunyt el 1954-ben Budapesten Nagy Lajos Kossuth-díjas magyar író, publicista, a bács-kiskun megyei Apostag–Tabányitelek szülötte (1883. február 5.)

Budapest — 2022. február 15.

Nagy Lajos három alkalommal (1932-ben, 1935-ben és 1938-ban) kapott Baumgarten-díjat, és egyike lett az első Kossuth-díjasoknak 1948-ban. Legnagyobb sikereit novelláival aratta. A II. világháború utáni, illetve a magyarországi rendszerváltozás előtti időszakban Nagy Lajos munkásságát a jugoszláviai magyar általános iskolások számára szerkesztett irodalmi olvasókönyvek is méltatták. És bár sok-sok minden megváltozott azóta, az akkori serdülők számára terítékre helyezett írói elbeszélés (Pesti gyermek egy napja) elemzésének szüzséje…

„Az író az 1930-as évek tipikus polgári családját, az »úri emberek« világát mutatja be. Egy olyan polgári család életét, amelyben a házastársak szeretet nélkül élnek egymás mellett. A gyermek hamar megszokja a jólétet, és azt, hogy minden kívánságát teljesítik. Szülei »nem érnek rá« a nevelésével foglalkozni, neveltetését másokra bízzák.”

(Külső hivatkozás: Százszorszép — olvasókönyv az általános iskolák 7. osztálya számára; Tankönyvkiadó Intézet, Újvidék, 1987, 69. oldal)

Nagy Lajos sírja Budapesten, a Fiumei úti sírkertben látogatható.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..