home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Október 23-a a szabadság napja a magyarok számára
2023.10.23.
LXXVIII. évf. 42. szám
Október 23-a a szabadság napja a magyarok számára

Ma van az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja. Október 23-a minden magyar számára a szabadság napja. Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én. 1957 januárjától a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték.

A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként mintegy 200 ezer magyar hagyta el az országot. 1957 januárjától a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték.

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Orbán Viktor Magyar miniszterelnök 15 órai kezdettel Veszprémben mond ünnepi beszédet.

Forrás: Pannon RTV, MTI


Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..