home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Október 22-e
Martinek Imre
2022.10.22.
LXXVII. évf. 42. szám
Október 22-e

Ezen a napon hunyt el 1938-ban Marosvásárhelyen magyarláposi Bernády György (született Bethlen városában, 1864. április 10-én) gyógyszerész, jogász, politikus, illetve Marosvásárhely városépítő polgármestere (1902—1912, 1926—1929).

Bernády György nevéhez kötődik a város egyik legnagyobb modernizációs folyamata. Az ő polgármesteri mandátuma alatt alakult ki a település belvárosát máig meghatározó arculat.

„Ebben az időszakban épült a magyar szecessziós építészet két legmeghatározóbb épülete, az akkori városháza, a Közigazgatási Palota és Kultúrpalota. Az akkori kort meghaladó, Marosvásárhely méretét tekintve hatalmas infrastrukturális beruházások kezdeményezője volt. Kezdeményezésére jött létre a csatornahálózat, a közvilágítás bevezetése, illetve a Maros mentén épült villanytelep. Az ő polgármestersége alatt kerültek aszfaltozásra, illetve kövezésre a legfontosabb utak, de számos új utcát is létrehoztak. Rendkívül fontos szerepet vállalt a település oktatási, kulturális és szociális rendszerének kialakításában, illetve fejlesztésében” — olvasható róla a világhálós szabad enciklopédiában.

A mellékelt fényképeket viszont egy korábbi, dátumra pontosan 2014. augusztus 8-ai barangolásunk idején formálódott fotóalbumból hívám elő. Főszerepben a marosvásárhelyi Kultúrpalotával, illetve az épület belterének féltve őrzött kincseivel.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..