home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Október 19-e
Martinek Imre
2022.10.19.
LXXVII. évf. 42. szám
Október 19-e

Ezen a napon hunyt el 1907-ben Budapesten, Erzsébetvárosban báró podmanini és aszódi Podmaniczky Frigyes magyar politikus, író, valóságos belső titkos tanácsos, országgyűlési képviselő, a fővárosi közmunkatanács alelnöke, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1859. december 16-ától).

1824. június 20-án született Pesten. ’48-nak nagy idejében előbb mint önkéntes (a Schwechat melletti táborban), majd pediglen mint kapitány (a Károlyi-huszároknál) végigküzdötte a szabadságharcot. 1873-tól 1905-ig a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként sokat tett Budapest fejlesztéséért. Az ekkor elkészült fővárosi általános rendezési tervek alapján épültek ki a körutak és a sugárutak, a dunai rakpartok, három Duna-híd…

Személyét már pályája vége felé legendák övezték. Így azt beszélték róla, hogy a fővárost szinte sose hagyta el, mert azt tartotta, hogy még nyaralni is itt lehet a legjobban. Szokatlan ruházatáról a pestiek tréfásan „kockás báró”, „pepita báró”, illetve „Fridmaniczky Poci” néven emlegették.

Báró Podmaniczky Frigyes bronzból megformált emléktábláját (Budapest, I. kerület, Clark Ádám tér) Kutas László alkotá meg 2007-ben. Fotónk 2022. augusztus 8-án készült.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..