home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Október 12-e
Martinek Imre
2022.10.12.
LXXVII. évf. 40. szám
Október 12-e

Ezen a napon hunyt el 1942-ben Budapesten, a Terézvárosban Hunyady Sándor (született Kolozsvárott, 1890. augusztus 15-én) magyar regény- és drámaíró.

Budapest — 2022. február 15.

„Az irodalom családi öröksége volt, mégis őszülő hajjal, érett fővel fogadják íróvá. Meg kellett járnia a felemelkedés keserves állomásait, mintha a kapott tehetség fejében örökösödési adót róttak volna ki rá — a várakozást” — jegyzé meg róla annak idején Vécsei Irén. A budapesti Szépirodalmi Kiadó gondozásában 1973-ban megjelent kötet utószavában.

Hunyady Sándort a színpadi siker indította el írói útján, de maradandó helyét a novellák biztosították. Ennek a novellisztikának vezérmotívuma a morális megindultság, a legfőbb és legáltalánosabb jegye az arány és egyensúly a különböző elemek között. Egy világkép formálódik ezen az erkölcsi alapon. A szánalom, a megindultság nem fordul ostorozásba. Inkább megérteni, mint megváltani akarja a segítségére szoruló embert. Nem lázítja őket sorsuk ellen, és nem azért, mert nem hisz bennük, hanem a világ megváltoztathatatlanságában kételkedik. 

Hunyadi Sándor földi nyughelye Budapesten, a Fiumei úti sírkertben látogatható.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..