home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Október 10-e
Martinek Imre
2022.10.10.
LXXVII. évf. 40. szám
Október 10-e

Ezen a napon született 1881-ben a felvidéki Léván Kittenberger Kálmán magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író. A magyar vadászirodalom klasszikusa, 1920 és 1948 között a Nimród vadászújság főszerkesztője.

„A magyar vadászat és vadászati kutatás egyik legnagyobb alakja. Nevét közel negyven, általa fölfedezett állatfaj latin neve őrzi. Kelet-afrikai expedíciói során számos állatot gyűjtött hazai és külföldi múzeumoknak és állatkerteknek. A budapesti állatkert egzotikus állatállománya az ő segítségével gyarapodott. Állattani gyűjteményét a Magyar Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeumának adományozta. A vadászatot is a gyűjtési célnak rendelte alá. Két úti beszámoló könyvén kívül (Vadász- és gyűjtőúton Kelet-Afrikában, Megváltozott Afrika) ismeretterjesztő ifjúsági könyveket is írt (A Kilimandzsárótól Nagymarosig, Vadászkalandok Afrikában).

Barátja, Fekete István így írt róla: »A sors megadta nekem, hogy jobban ismerjem, mint mások és jobban szeressem, és még ennél is jobban becsüljem.«”

(forrás: a Budakeszi Vadaspark információs táblája)

Kittenberger Kálmán 1958. január 4-én hunyt el Nagymaroson. Néhány hónappal később, dátumra pontosan 1958. augusztus 1-jén megnyitották a róla elnevezett veszprémi növény- és vadasparkot. Magyarország harmadikként alapított állatkertjét, mely a feljegyzések szerint az egykori szeméttelep helyén jött létre. A névadó emlékét mellszobor őrzi a Fejes-völgyi bejárat előtt. Kittenberger Kálmán sírja Budapesten, a Farkasréti temetőben látogatható.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..