home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Oktatni tanultak a pedagógusok
Cérna Lenke
2017.08.21.
LXXII. évf. 33. szám
Oktatni tanultak a pedagógusok

Mintegy háromszáz pedagógus vett részt a 21. alkalommal megrendezett Szabadkai Nyári Akadémián.

Negyvenöt neves előadó hozta el a tudását a Kárpát-medence számos területéről. A részvevők hét szakcsoport közül választhattak — mind a tanítók és óvónők további munkáját segítették. Az idei rendezvényt a Kodály-emlékév jegyében tartották. Újdonságnak számított tehát a karének és a karvezetés, amely az iskolában való rendszeres éneklés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ünnepi műsorral vette kezdetét augusztus 7-én a térség legnagyobb magyar nyelvű, nemzetközi pedagógusképzése. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy pótszékeket kellett elhelyezni a városháza dísztermében, hogy mindenki ülve követhesse a nyitó előadást. A szerb és a magyar nemzeti himnusz után De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte a vendégeket. Nyitóbeszédében azt hangoztatta: a pedagógus feladata nem más, mint egy boldog és sikeres generáció felnevelése. Hozzátette, az oktatókon múlik, milyen lesz a jövő nemzedéke.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár levélben üzent az egybegyűlteknek: „Ha a pedagógus nemzeti identitásában stabil, ha szájából hitelesen hangzik a Szózat, akkor diákjai őszintén fognak majd kapcsolódni a magyar kultúrához”. Soraiban továbbá az állt, hogy elsődleges nemzetstratégiai cél, hogy a fiatalok higgyenek a magyarságukban, legyen önbizalmuk, és felismerjék képességeiket, valamint akarják és merjék megalapozni itthon családjaikat — ebben kell támogatni őket. Hozzátette: Magyarország kormánya, avagy a Nemzetpolitikai Államtitkárság folyamatos együttműködéssel és támogatással áll ki a délvidéki magyar pedagógusok mellett.

Gombár Szeréna, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja emlékeztette az egybegyűlteket, hogy 2017 Kodály-emlékév. Történelmünk nagy zeneszerzőjének szavaira hivatkozva — miszerint mindennap énekelni kellene — kijelentette: anyanyelvünkön énekelni annyit tesz, mint nemzetként eggyé válni. Bunford Tivadar, a vkt elnöke a társadalom szobrászainak nevezte a pedagógusokat, hiszen, mint mondta, munkájukkal a jövő nemzedékét formálják. A pedagógus elsődleges szerepe jellemet építeni és bölcsességet, valamint kultúrát adni a fiataloknak — jelentette ki. Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja reményét fejezte ki, hogy az idei Szabadkai Nyári Akadémia részvevői ezúttal is olyan ismeretre tesznek szert, amellyel hatékony munkát végezhetnek az új tanévben. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Tanács továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megmaradjanak a magyar tagozatok, és az anyanyelvünkön oktató tanároknak legyen hol kamatoztatniuk tudásukat. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmányának elnöke arra emlékeztette a városháza dísztermében helyet foglalókat, hogy a soha nem látott iramban változó világunkban az a dolgunk, hogy megbízható iránytűt találjunk. Örömét fejezte ki, hogy a helyes irány meglelésében az akadémia évről évre segítséget nyújt.

A köszöntőbeszédek után két neves előadó ragadott mikrofont: dr. Bagdy Emőke Pedagógusidentitás és a nevelés szemlélete, dr. Kádár Annamária pedig Beleszeretni a világot gyermekünk szívébe címmel tartott előadást.

— Mi is az a pedagógia? Szakma, mesterség vagy hivatás? — tette fel a kérdést dr. Bagdy Emőke, aki a pontos válasz helyett a bátorító pedagógiai módszer megvilágításával folytatta: — A pedagógus fontos feladata bátorítani. Kimondani, hogy: bízom benned, tudom, hogy meg tudod csinálni! Önbizalmat kell adni a gyereknek! A szakember arra is kitért, hogy a pedagógus legnyomatékosabb munkaeszköze a személyisége, hiszen ezzel azonosul a diák. A neves előadó mondatait vastapssal jutalmazta a közönség.

A megnyitó utolsó részében a jelenlévőkhöz dr. Kádár Annamária pszichológus szólt, aki azt vallja, saját élettörténeteinkkel tudjuk beleszeretni a világot gyermekeink szívébe. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy az a gyermek, aki többet tud saját családjáról, rugalmasabban alkalmazkodik a külvilághoz. Fontosnak tartja azt is, hogy a gyermekek a saját történeteinkről is halljanak. Erre jó módszer lehet, ha naplót vezetünk, és az irományt felnőttkorukban nekik ajándékozzuk — a személyiségfejlődés szempontjából az ilyen típusú ,,útikönyv" a leghasznosabb a fiatalok számára. Az előadó végezetül az óvónőknek adott tanácsot: olvassanak magyar népmesét a gyerekeknek, hiszen ebben egy egész nemzet élettörténete megtalálható.

Az ünnepélyes nyitónap után további négy tartalmas nap várt a tanítókra. A rendezvényen az óvodapedagógusok, az általános és középiskolában oktató tanárok egyaránt megtalálták a nekik megfelelő képzéseket. Az iskoláskor előtti gyerekekkel foglalkozók új, játékos módszereket sajátíthattak el, míg az iskolában dolgozók megtudták, hogyan vigyenek humort az oktatásba, valamint azt is, miként tartsák fenn játékosan a gyerekek figyelmét. Bartha Jánosné Ila A tanulás tanulása címmel megtartott előadásában egy Amerikában kifejlesztett módszerrel ismerkedtek meg.

— Karinthy humorosan azt mondta, hogy nem értünk rá tanulni, mert folyton tanítottak. Azt hiszem, ez most is igaz. A tudást meg kell konstruálni — akkor jó, ha a gyerek interaktív módon vesz részt a saját tudásának gyakorlásában. Én ezeket az aktív, interaktív és reflektív technikákat tanítom. Ezeket a módszereket amerikai egyetemeken fejlesztették ki, és én is alkalmazom őket a munkám során. Azt kell mondjam, jól bevált, hiszen a gyerekek szeretnek tanulni, szeretik az iskolát, nem szeretik a kicsengetést, és azt, ha a nyári szünet közeledik. Az órán akarnak lenni, mert játék az egész — mesélte mosolyogva tapasztalatait a debreceni tanárnő.

A Szabadkai Nyári Akadémián szerzett tudás segít a tanároknak abban, hogy az új tanévet megújult módszerekkel kezdjék, vélte Hajbel Katalin, a szabadkai Október 10. Általános Iskola tanítónője, aki a képzés további pozitívumairól is beszélt:

— Nagyon fontos, hogy az anyanyelvünkön hallgathatjuk az előadásokat. A kezdetektől fogva szinte minden évben jelen voltam. Voltam már az óvónők szakcsoportjában, és az irodalom témakörébe is belehallgattam korábban. Az idén a tanítói képzésen vettem részt — mondta a tanárnő.

Az előadásoknak az Ivan Sarić Műszaki Iskola adott otthont. Az akadémia augusztus 11-én, pénteken ért véget.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..