home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Oktatható hagyomány
Csermák Zoltán
2020.03.04.
LXXV. évf. 10. szám
Oktatható hagyomány

Egy felvidéki képzés tapasztalatai

Sikeres kezdeményezésnek bizonyult a Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett kurzus a nyitrai egyetemen. A tanulmányi időszakban külön programok is szolgálják az ifjú hagyományőrző-pedagógusok oktatását.

A tavaly őszi szemeszterben kezdődött a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia a Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett első képzése a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. A tizenhárom előadáson 33 pedagógus-hallgató vett részt. A kezdeményezésnek mind hallgatói részről, mind pedig az egyetem oldaláról nagyon jó volt a visszhangja.

A pozitív eredmények nyomán idén három közös programot is szervezünk — beszél a tervekről Varga Norbert, közművelődési szakember, folklórkutató, a Hálózat munkatársa. — Mindenekelőtt, előremutató számunkra, hogy folytatódik a képzés. Másik programként egy módszertani napot szervezünk az egyetemmel együttműködő óvodák és iskolák pedagógusai részére. Harmadik hivatalos együttlétként egy zoborvidéki szakmai kirándulásra kísérjük el a hallgatókat.”

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia módszertani napját április 23-án rendezik meg, s témája a hagyományközvetítés formáinak megismerése és beépítése az oktató-nevelői munkába. A zoborvidéki szakmai kiránduláson — április végén — a hallgatók Zsérét, Gímest, Pogrányt és Alsóbodokot keresik fel, s a kétnapos program palettáján tájház- és múzeumlátogatás, népi ételek készítése, viseletbemutató, kézműves foglalkozások, néprajzi előadások, helyi népdalok és gyermekjátékok tanulása szerepelnek, s a „kirándulók” Holecz Ilonával, a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett alsóbodoki énekessel is találkoznak. A felsorolt programokat a szervezők már meghirdették, s várják a jelentkezőket, akikből — a tapasztalatok szerint — nem is lesz hiány.

Jóllehet, a Néphagyomány az oktatásban kurzushoz hasonló jellegű képzéseket már tartott az egyetem, de az új tanfolyam sikere újszerűségében rejlik. Emellett a résztvevők az elméleti képzésen kívül gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek, amit magyar környezetben, mindennapi munkájuk során tudnak később hasznosítani.  

A nyitrai egyetem másodéves hallgatója vagyok, s a csallóközi Sárosfán születtem — kezdi a beszélgetést Sárosfai Rebeka. —  Nagyon érdekesnek és hasznosnak tartottam a tanfolyamot: megismerkedhettünk Felvidék különböző tájegységeinek kultúrájával. Különösen érdekes volt számomra a zenei terület: ugyanannak a dalnak például hányféle változata terjedt el, amellett, hogy a szöveg mindenütt megegyezik. Óvodapedagógus hallgatóként sok gyakorlati ismeretre tettem szert csoporttársaimmal, az itt kapott ötleteket későbbi munkám során tudom hasznosítani; nézetem szerint a legtöbb óvoda igényli is az új módszereket.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..