home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Oktatási kérdésekben döntött a Magyar Nemzeti Tanács
Szakáll Laura
2022.06.24.
LXXVII. évf. 25. szám
Oktatási kérdésekben döntött a Magyar Nemzeti Tanács

Több mint 2000 középiskolai férőhely áll a nyolcadikosok rendelkezésére. A Magyar Nemzeti Tanács ülésén elfogadták a végrehajtó bizottság döntését a középiskolák első osztályaiba beíratható tanulók létszámáról.  

— 12 önkormányzat területén 35 középiskolában, 9 gimnáziumban, 2 művészeti iskolában és 24 szakközépiskolában összesen 2112 férőhely várja a leendő elsős középiskolásokat magyar nyelven. Ez összességében 76 szakot jelent, 56 négyéveset és 20 hároméveset. 1542 férőhelyet a négyéves szakokon és 570 férőhelyet a hároméves szakokon. Összesen 84 férőhely van a speciális tagozatokon a különleges igényű tanulók számára — mondta Jerasz Anikó. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke hozzátette, a beiratkozási terv 1253 nyolcadikost érint. — Elmondhatjuk, hogy minden szakirány szerepel a beiratkozási tervben, amelyeket a középiskolák igényként megfogalmaztak, kértek. Egy gazdag, színes, nagyon bő palettát nyújtunk a diákoknak. A kisérettségi után azonnal lehetőségük lesz arra, hogy a kívánságlistákat kitöltsék.

Minden középiskola kérése meghallgatásra talált, az ősztől két új szak is várja a tanulókat — emelte ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

— A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban egy színház és audiovizuális művészeti szak, a Vegyészeti-Technológiai Iskolában pedig egy bűnügyi technikus szak indul. Mindkettő nagyon fontos és jelentős, de a vita igazából arról szólt, hogy ennyi férőhellyel mit tud annyi gyerek kezdeni, ahányan most a nyolcadik osztályt fejezik. Ugyanis majdnem dupla annyi hely van, mint ahány végzős általános iskolás diák. Én úgy gondolom, ennek örülnünk kell. Annak még jobban örülnék, ha jóval több leendő középiskolás diák szeretne itthon, a szülőföldjén tanulni, és még többen lennének. Amit mi tehetünk, hogy minden feltételt megadtunk. Úgy gondolom, ezzel a két új szakkal megerősítettük a tehetséggondozó gimnáziumot, hiszen ott csak magyar nyelvű oktatás folyik, és ugyanez megtörtént az informatikai szak bevezetésével a zentai tehetséggondozó gimnáziumban. Itt Szabadkán a középiskolai hálózat ezzel lekerekíthetővé vált. Ami fontos feladatunk marad, hogy Zenta, Szabadka, Ada, Óbecse után a topolyai középiskolai hálózatot még jobban megerősítsük, még inkább kiegyenlítsük a versenyhelyzetet, hiszen az a célunk, hogy ezekben az önkormányzatokban egy erős, nagyon jól felszerelt, a magyar oktatás minden igényét kielégítő iskolaközpontok jöjjenek létre. Természetesen Nagybecskerekről se szeretnénk megfeledkezni, hiszen a szórványközpont a kollégiummal együtt nagyon fontos szerepet tölt be, és Újvidék is a szívünk csücske. Emellett Nyugat-Bácskáért is amit lehet, megtesz az ember. Azt látjuk, tapasztaljuk, hogy a gyerekek száma nagymértékben csökken. Főleg a határ menti magyarországi iskolák viszik el a gyerekeket, pedig nagyon szeretnénk meggyőzni a szülőket, hogy érdemes itthon tanulni a gyerekeknek.

Az ellenzéki Mengyán Pletikoszity Ildikó (Magyar Mozgalom) szerint az új szakokat nyitó intézmények elvonják a tanulókat a többi iskolától.

— Kisebbségi helyzetben nem lenne szabad versenyhelyzetet teremteni, illetve ekkora versenyhelyzetet nem volna szabad létrehozni. Hiszen nem egyforma erőforrásokkal indulunk. Vannak iskolák, amelyeket megtámogat mindkét kormány, és ezáltal sokkal kiváltságosabb helyzetbe kerülnek, és természetesen ha nyílnak ott tagozatok, a diákok oda áramolnak.

Baráth Gábor Gergely, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke erre reagálva elmondta, az csak jó, ha a végzős nyolcadikosoknak van miből választaniuk. Nagyon jó beiskolázási terv készült a következő tanévre — tette hozzá.

— Tény, hogy kevesebb nyolcadikos van, mint ahány férőhely, de én ezt nem negatívumként élem meg, hiszen ennek az eredménye az, hogy van lehetőség választani a gyerekeknek, és nem kell csak néhány szakra korlátozódniuk. Igaz, lesznek kis létszámú osztályok, de ezekkel ugyanolyan szépen lehet dolgozni, mint a nagy létszámúakkal.

Az ülésen több tankönyvet is jóváhagytak a tanács tagjai.

— 178 tankönyv készült el az elmúlt időszakban az új tanterv szerint, ebből 65 általános iskolai, 80 tankönyv pedig a középiskolai tanulók számára. Örömmel közlöm, hogy véglegesen letudtuk a teljes általános iskolai tankönyvcsomagot, ugyanis a nyolcadikos nyelvtankönyv is meg fog jelenni szeptemberre — jelentette be Petkovics Márta, az oktatási bizottság tagja.

Döntés született a 15 főnél kisebb létszámú általános iskolai osztályok megnyitásáról is. Nyolc vajdasági intézményben hagyták jóvá az ilyen elsős tagozatok indítását. 

Azt még nem tudni, elhalasztják-e a novemberre tervezett nemzeti tanácsi választásokat az ősszel esedékes népszámlálás miatt — hangzott el a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán megtartott ülésén.

Szakáll Laura és Sanjin Mehić felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..