home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Oktatási kapcsolatok kiépítése
Kartali Róbert
2021.07.13.
LXXVI. évf. 27. szám
Oktatási kapcsolatok kiépítése

Vajdasági tanulmányúton vett részt az észak-macedóniai kruševói Naum Naumovski Borče Középiskola igazgatója és szaktanárai, valamint Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke a Magyar Nemzeti Tanács vendégeként. A tanulmányút célja a Szerbiában működő szakiskolák működésének megismerése, így meglátogatták a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskolát, a Szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolát és az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolát.

A tanulmányút célja, hogy a kruševói középiskola a Vajdaságban hasonló profilban oktató intézményekkel alakítson ki kapcsolatot és kössön ismeretséget — összegezte Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a Szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában tett látogatás alkalmával.

— Nagyon fontos, hogy ez az intézmény itt, Vajdaságban olyan kapcsolatokra és ismeretségre tegyen szert, amely a tanulók érdekeit fogja az elkövetkező időszakban előmozdítani, akár a diákcsereprogramok tekintetében, akár különféle rendezvények, fesztiválok megszervezése vonatkozásában, hogy az észak-macedóniai gyermekek ellátogathassanak ide, Vajdaságba, ezekbe az intézményekbe. Továbbá a mi diákjaink Vajdaságból elmehessenek Macedóniába, megismerhessék az ottani intézményt, és újabb barátságok, ismeretségek szülessenek. A Magyar Nemzeti Tanácsnak évek óta jó együttműködése van a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetével meg az iskolával, és szerettük volna most bővíteni az elmúlt időszakban megvalósult programokat úgy, hogy vajdasági középiskolákat vonunk be ebbe az együttműködésbe. Így azok a programok, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács és a teleház, illetve az intézmény között voltak, kiterjedjenek Vajdaságban a középiskolákra és a középiskolásokra is. Mind a három iskolában tárt karokkal fogadták ezt a kezdeményezést, és már szeptember 28-án lesz is egy olyan rendezvény, egy fesztivál, amely a macedóniai középiskolának a hatvanéves jubileumát fogja majd ünnepélyessé tenni, és arra már várják a vajdasági diákokat is. 

A küldöttséget a Szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában Nikola Matković, az intézmény igazgatója fogadta, aki elmondta, hogy a találkozó alkalmával lehetősége volt bemutatni azt, hogy milyen módon valósul meg intézményükben a magyar tannyelvű oktatás, illetve milyen körülmények között folyik a tanítás.

Snežana Milenkovska, a kruševói Naum Naumovski Borče-iskola igazgatója kiemelte, intézményük gimnáziumként és szakközépiskolaként is működik, ahol szakács, pincér és cukrász szakok közül választhatnak a diákok. Mint mondta, az MNT célul tűzte ki, hogy bemutassa nekünk azokat a vajdasági iskolákat, ahol idegenforgalmi és élelmiszeripari szakközépiskolák tevékenykednek, és abban reménykednek, hogy az iskoláiknak ezután sikerül kiépíteni egy gyümölcsöző együttműködést is.

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete és a Magyar Nemzeti Tanács már több mint tíz éve működik együtt — nyilatkozta Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke.

— Mi úgy tekintünk a Magyar Nemzeti Tanácsra, mint egy nagy testvérre. A két intézmény között van egy szeretet, bizalom, mely összeköt bennünket. Mindenben, amiben tudnak, segítenek és támogatnak bennünket, mindenben megkapjuk tőlük a bátorítást és gyakran az anyagi támogatást is ahhoz, hogy programokat szervezzünk, illetve valósítsunk meg. Néhány programunk megvalósításában közvetlenül is részt vesz a Magyar Nemzeti Tanács, ez pedig a Kruševóban évente megrendezendő magyar nap megszervezése, ahová minden évben Vajdaságból is érkeznek fellépők, többek között népzenészek és néptáncosok. Ezzel segítenek nekünk abban, hogy ott mi, magyarok minél magasabb szinten tudjuk ápolni nemzeti identitásunkat.

Sutus József azt is elmondta, hogy a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, de a magyar közösség több mint negyven éve működik közösségként. Úgy értékelik, hogy az elmúlt évek munkája meghozta a gyümölcsét, hiszen a magyar felmenőkkel bíró fiatalok felismerik magukban a magyarságot, és egyre inkább érdekeltek abban, hogy magyarnak is vallják magukat.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..