home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Okosóráink előre jelzik a koraszülést
Apró József
2022.11.29.
LXXVII. évf. 47. szám
Okosóráink előre jelzik a koraszülést

A hétköznapi viselhető okoseszközeink sok hasznos funkciójuk mellett (mint az elesésérzékelés vagy a szívpanaszok időbeni észlelése) hamarosan képesek lehetnek a koraszülés előrejelzésére is. Az Észak-virginiai Egyetem kutatói kiadtak egy tanulmányt, melyben a viselhető okoseszközökkel azt figyelték meg, hogy a szívfrekvencia-variabilitás (HRV) és a nyugalmi pulzus (RHR) hogyan alakul az egészséges nőknél a szülés előtti időszakban.

A koraszülés kockázatos, mind az anyánál, mind a csecsemőnél egészségügyi komplikációk léphetnek fel, és nehéz megjósolni, hogy ki az, aki korán fog szülni.

Elizabeth Cherot, az Axia Women’s Health orvosi rendelő főorvosa a Whoop közleményében arról beszélt, hogy az állapotos nőknél az invazív beavatkozások vetélési kockázattal járhatnak, de a jelenleg hozzáférhető, mintavételezési eljárások nélküli szűrési lehetőségek korai figyelmeztető jelként működhetnek, így a koraszülést elkerülve több idő áll majd rendelkezésre orvoshoz fordulni, ezzel elkerülve az egészségügyi kockázatokat.

A Whoop viselhető okoseszköz kiszámítja a felhasználók pulzusszám-variabilitását, vagyis azt, hogy milyen gyakran (és mennyire) változik a pulzusszámuk. A variabilitásbéli különbségek az idegrendszerben bekövetkező változásokat jelezhetik, és ez hasznos módja lehet a testben bekövetkező változások nyomon követésének. A nagyobb variabilitás általában annak a jele, hogy a szervezet jól alkalmazkodik a különböző helyzetekhez, vagyis szükség szerint változtatja a pulzusszámot. Ez magasabb általános pulzusszámmal is jár.

A Whoop kutatásai szerint várandós nőknél a szívritmus változásainak nyomon követése alkalmas lehet arra, hogy kiszűrjék azokat a nőket, akik idő előtt fognak szülni. A szakértői értékelés alatt álló új tanulmányban 241 terhességet figyeltek meg, ebből 21-en szültek a tervezettnél hamarabb. Mindegyikük fiziológiai adatait elemezve megállapították, hogy az egygyermekes terhességeknél az anyai szívfrekvencia-variabilitás (HRV) trendjei 7 héttel a szülés előtt megfordulnak. Kivétel nélkül minden nőnél megfigyelhető volt, hogy a HRV a terhesség 33. hetéig csökkent, majd 7 héttel a szülés előtt emelkedni kezdett. Ennek a fordulásnak az ideje mind a koraszülött, mind a „normális” terhességek esetében konzisztens a szülés esetleges időpontjához képest, ami a szülés valószínűsíthető időpontját vetíti előre.

A kutatást a Whoop viselhető eszközökkel végezték, melyeket elsősorban sportolóknak gyártanak, de a Whoop mellett az Apple Watch, a Samsung Galaxy Watch és a Garmin okosórái vagy a Fitbitek is mérik a szívfrekvencia-variabilitást. A Whoop már most felhasználja az eredményeket, hogy változtatásokat eszközöljön a készülék terhességi tanácsadás funkcióján. A cég közleménye szerint a heti értékelésekben bemutatott információkhoz hozzáadják a pulzusszám-változékonyság hétről hétre történő változásait. A nagyvállalatokat ismerve pedig borítékolható, hogy a Whoop után hamarosan a többiek is elkezdik az áldott állapotban lévő felhasználóknak megjeleníteni a HRV-változásaikat, de ebből még nem következik, hogy bármelyikük is pontosan előre jelezné majd a koraszülést — csak egy valószínűsíthető időpontra figyelmeztetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..