home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Okosan az okostelefonokkal!
2020.09.30.
LXXV. évf. 40. szám
Okosan az okostelefonokkal!

Szépkorúak számára szervezett klubfoglalkozásokat a Cnesa OMI

A magyarországi KárpátHáló Egyesület és a KárpátHáló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért az idősek életminőségének javítására törekszik évek óta. A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény tagja ennek az együttműködésnek, aminek köszönhetően eddig már több díjmentes képzés megvalósult községünkben.

Az egyesület legutóbb az okostelefon-használatot népszerűsített képzési programja keretében.

Hiszen a világjárvány első hullámának tapasztalatai azt mutatták, hogy a bezártság, az elszigeteltség különösen az idős emberekre volt rossz hatással. Az elszigeteltséget némiképpen orvosolhatja az interneten keresztül történő kapcsolattartás, amelynek feltétele a digitális írástudás és a megfelelő eszközhasználat. Így született meg az „Okostelefon-használók baráti köreinek megalakítása határon túli idős magyarok körében” elnevezésű projekt.

A projekt célja kettős: egyrészt fejleszti az idősek digitális írástudását és az okostelefon használatát, másrészt olyan virtuális közösségeket hoz létre, amelyek tagjaként könnyebb lehet az elszigeteltség elviselése és a virtuális térben közösségi élmények megélése válik lehetővé. Nem utolsósorban jelentősen javulnak az aktuális információk szerzési esélyei is.

Magyarkanizsán 9 fővel szeptember elején indult meg ez a klubfoglalkozás, és a szakember által irányított találkozókat otthoni, egyéni gyakorlás, online ismeretszerzés követte. A klubtalálkozók koordinátora Sarnyai Károly volt.

A résztvevők közösen tanulták meg egy-egy applikáció használatát, az információszerzés, a kapcsolattartás lehetőségeiről beszélgettek, kérdéseikre együtt keresték meg a választ. Elmondható, hogy mindannyiuk számára hasznosak voltak ezek a találkozók, hiszen egymástól is tanultak, sikerült átlátniuk az okostelefont mint rendszert. Sokuknak senki nem segített eddig a megfelelő telefonhasználatban, ezért most teljes képet kaptak a lehetőségekről és a szabályokról. Önbecsülésükön, önbizalmukon is javított ez a közösségi munka.

A projektben való részvétel díjmentes volt, a résztvevők a KárpátHáló Egyesület tanúsító oklevelét kapják meg.

Mindenkinek köszönjük a részvételt, az aktív munkát!

Bízunk benne, hogy ez a kísérleti projekt folytatódik községünkben!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..