home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Okos, zenél és illatos. Mi az?
Összeállította: LACKÓ VARJÚ Sára
2014.02.19.
LXIX. évf. 8. szám

Bilimustra — A bilik többsége műanyagból készül, és különféle formában, stílusban, színben kaphatók a babaüzletekben. Ára a megjelenésétől függ. Vásárláskor az a legfontosabb szempont, hogy a kiszemelt bili szilárdan álljon a padlón, ne csússzon, ne boruljon fel, ne legyenek éles szélei, gyorsan ki lehessen üríteni, és könnyen tisztán lehessen tartani. Bizonyos ülőkék azonban egyéb „szolgáltatásokkal” is kecsegtetnek: van, amelyik zenével jutalmazza a csemetét, sőt akad olyan is, amelyikhez tálca tartozik — italt, játékot vagy akár képeskönyvet is tehet rá a kismama, ha elhúzódna az ücsörgés.

A hagyományos

Olcsó, egyszerű, könnyen kiüríthető, és tisztán tartható, a legpraktikusabb mind közül. Mivel több színben kapható, és nem drága, akár többet is be lehet belőle szerezni. Funkciója a gyermek számára is egyértelmű.

A kisállat formájú

Könnyen átalakítható mindennapi játékká. Mivel a kicsi szívesen használ olyan bilit, amely mókás vagy izgalmas, fennáll annak a veszélye, hogy a gyerek akkor is játszana a bilivel, amikor az tele van. Hogy ezt elkerüljük, minél hamarabb tanítsuk meg csemeténknek, hogy a bili inkább használati eszköz, mint játék.

A trón

A szék formájú, miniatűr vécére hasonlító bilik azoknak a gyerekeknek felelnek meg a leginkább, akik szüleiket próbálják utánozni. Ez a bilitípus sajnos nem a legolcsóbbak közé tartozik, és hagyományos társához viszonyítva nehezebben is tartható tisztán, de előnye, hogy stabilan áll.

A zenével jutalmazó

Ez a fajta muzsikával próbálja jutalmazni az apróságot „sikeréért”, ezáltal felkelti az érdeklődését. Több változata létezik, némely a hangon kívül illatos anyagával is csalogatja a gyereket. Elképzelhető, hogy a kicsi eleinte megriad a különös zajtól, vagy rájön, hogy pisilés nélkül is zenél az eszköz, ha erősebben megnyomja a bili alját, vagy beleejti egyik játékát. Ha egy ilyet kapunk ajándékba, és zavarónak találjuk a zenélést, ne ijedjünk meg, az elem ugyanis bármikor eltávolítható.

iBili

Az okosbili valójában hagyományos bili, melyhez táblagép csatlakoztatható. A módosabb szülők megengedhetnek maguknak egyet ebből a fajtából. A kérdés az: mit szeretne a papa és a mama. Hogy a gyerek előbb tanulja meg az érintőképernyő használatát, mint a szobatisztaságot? Elszörnyedve tekintünk erre a fejlesztésre, hiszen még a bilire való szoktatásnál is nagyobb küzdelem elérni, hogy a gyerekek kevesebb időt töltsenek a képernyő előtt ülve.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..