home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Odaítélték a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat
2023.09.21.
LXXVIII. évf. 38. szám
Odaítélték a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat

A Szenteleky-napok tanácsa döntést hozott a Szenteleky-díj és a Bazsalikom-díj odaítéléséről.

A Szenteleky-díjat Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, rendező, tanár veheti át. Kovács Frigyes több színház – a Tanyaszínház, a Kosztolányi színház stb. – alapítója, a ristići éra után, 1998-tól társulatvezetői munkájával felépítette a szabadkai Népszínház magyar társulatát, fiatal színészeket hívott Szabadkára és visszahódította a nézőket. Létrehozta a Pataki-gyűrű díjat és a délvidéki magyar színjátszás napja rendezvénysorozat részeként a felolvasószínházat, amely kortárs vajdasági magyar drámák megszületését serkenti.

A 90-es években a vajdasági falvakban, kisvárosokban és más helyszíneken mintegy 300 alkalommal lépett Arany János Toldijával közönség elé, illetve idén, a Petőfi-emlékévben részt vállalt a 45 éves Tanyaszínház munkájában.


Kovács Frigyes (forrás: Soproni Petőfi Színház)

A Bazsalikom-díjat Brenner János szerkesztő kapja, a szerb–magyar középszótáron végzett szerkesztői munkájáért, ennek elektronikus verzióján való közreműködéséért, Györe Géza A horvát és a szerb irodalom magyar recepciója című, 6500 tételt és 3000 nevet tartalmazó, két évszázadot felölelő bibliográfiájának szerkesztésért, illetve a magyar–szerb frazémaszótáron végzett jelenlegi munkája, valamint több szerb–magyar, magyar–szerb tankönyv, kézikönyv, tanári kézikönyv, szótárfüzet szerkesztői, konzultánsi és lektori tevékenységéért.

A Szenteleky-napot, amelyen a 130 éve született és 90 éve elhunyt Szenteleky Kornél előtt tisztelegnek, október 14-én tartják Szivácon, és ekkor adják át a díjakat is.


Brenner János (fotó: Puskás Károly)

Forrás: A Szenteleky-napok tanácsának tájékoztatója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..