home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nyulak, csak nyulak
Dudás Viktor
2020.08.11.
LXXV. évf. 31. szám
Nyulak, csak nyulak

A szabadkai Celva Gábor nyúltenyésztővel telefonon léptem kapcsolatba. Egy specifikus hibrid fajjal, a pannon fehér nyúllal foglalkozik, melynek a szaporításáról érdeklődtem tőle.

— Arra törekszünk, hogy a legjobb egyedeket válasszuk ki a pároztatáshoz. Mi szolgáltatjuk a nőstényeket, a hímeket pedig egy másik helyről hozatjuk a párzás idejére. A Kaposvári Egyetemmel jó kapcsolatot ápolunk, legtöbbször onnan.


Celva Gábor

* Mi számít jó karakterisztikának ennél a fajnál?

— Ez egy hibrid, nem egy versenynyúl. Úgy kellene tekinteni rá, mint a baromfiknál a fehér hízócsirkékre. A kiváló és jelentős mennyiségű húsukért lettek tenyésztve. Így, mondhatni, az a legfontosabb, hogy azokat az egyedeket válasszuk ki, amelyek minél gyorsabban és szebben fejlődnek.

* Van-e mód a mesterséges megtermékenyítésre?

— Természetesen lehetséges az ilyen típusú utódnemzés is, de az én gazdaságomban erre nincs szükség, mivel kevesebb egyeddel dolgozom. 10-15 anyanyulam van, melyeknek a megtermékenyítéséhez elegendő 2-3 hím példány.

* Mennyi esély van rá, hogy az anyanyúl nem lesz vemhes?

— Sajnos az is elő szokott fordulni, főleg az őszi periódusban, amikor megindul a nyulak vedlése, hogy álvemhességet szimulálnak. Szám szerint 10 anyából nagyjából 1-2 állattal szokott előfordulni. Ezt nagyon nehéz kiszűrni, hiszen ők is ugyanúgy viszik a szénát a fészkükbe, mint a többi. Csakis az ellési időszakban győződhetünk meg róla biztosan, amikor szemmel láthatóvá válik, hogy nem hordtak ki kisnyulakat. A kicsik a 30—32. napon jönnek világra. Mivel az anyanyúllal már számítunk az érkezésükre, készítek nekik fából egy fészket, melyet szénával és forgáccsal töltök fel. A 20. nap környékén az anya a saját szőrét felhasználva készít egy kényelmes bölcsőt az újszülötteknek. Erre a fajra az átlagban 8-10 nyulat számláló alom jellemző. Fontos kiemelni, hogy valóban kiváló anyákról van szó, ezt a nyuszimennyiséget ugyanis gond nélkül fel tudják nevelni. A kicsik a 18. napon kezdik felnyitni a szemüket, és ekkor jönnek ki a fészekből. A 25. nap felé már takarmányt fogyasztanak az anyatej mellett, azaz megkezdődik az önállósulás folyamata. Az első hónap után már csakis szilárd ételt vesznek magukhoz. Később, a 33. napon megindul az elkülönítés. A kevésbé fejlett jószágokat csak a 35. napon választom le az anyaállatról, ezzel is időt adva nekik a többiekhez való felzárkózáshoz. Ez egy igazán kritikus időszak, mert a kicsik emésztőrendszere még nem annyira fejlett. A kokcidiózis elnevezésű betegség léphet fel ilyenkor, mely ellen egy egyhetes gyógyszeres kezelést szoktunk alkalmazni. Egyébként a pannon fehér nyúl egy igazán ellenálló faj, azaz nem fogékony a megbetegedésekre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..