home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Nyugodjon békében, Elnök Úr!
2023.11.01.
LXXVIII. évf. 43. szám
Nyugodjon békében, Elnök Úr!

Október 30-án, hatvanhét éves korában elhunyt Pásztor István (1956—2023), a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke. Áldozatos munkájával 1995-től szolgálta a vajdasági magyarságot. A közösség megtartásáért, boldogulásáért és megerősítéséért számos harcot vívott meg, de a súlyos betegséggel szembeni utolsó csatáját sajnos elvesztette. 

Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte el, egyetemi oklevelet 1980-ban az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett.

1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja. Harmadik elnökeként tizenhat éven keresztül, 2007 óta vezette a pártot. 2023 májusában a tagság ismét bizalmat szavazott neki, és ismét megválasztották a VMSZ elnökének. 

1992 és 2000 között a Szabadkai Városi Képviselő-testület tagja, 1996-tól 2004-ig tartományi képviselő, 1996 és 2000 között szövetségi parlamenti képviselő. További betöltött tisztségei: 1999—2002 az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács tagja, az intézőbizottság elnöke, 2000—2004 a tartományi végrehajtó tanács alelnöke, 2000—2008 tartományi privatizációs titkár, 2008—2012 tartományi gazdasági titkár.


Fotó: Dinovizija

A 2012-beli választásokon (Szabadka IV. választókörzet) egyéni képviselőként jutott be a tartományi képviselőházba, melynek elnökévé választották. Ezt a tisztséget három mandátumon keresztül töltötte be.

Pásztor István 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést vette át Magyarországon, 2022-ben a szerb államfő a Sretenje-, vagyis a Gyertyaszentelő-érdemrend első fokozatát adományozta neki.

A halálhírének bejelentése után a közösségi médiában nemcsak a vajdasági magyar politikusok, a barátai és a tisztelői búcsúztak el tőle, hanem Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, aki a közösségi oldalán egy közös fotót osztott meg, melyre azt írta: „Isten veled, Barátom!” Novák Katalin magyar államfő bejegyzésében pedig ez állt: „Egy élet a vajdasági magyarság szolgálatában. Köszönet érte!

Pásztor István a vajdasági magyar közösség karizmatikus, határozott kiállású politikusa és vezetője, Magyarország Kormányának stratégiai partnere volt, aki elérte, hogy a vajdasági magyarságot példaként és a Kárpát-medence legszervezettebb nemzetrészeként emlegessék. Állhatatos, kitartó munkájával nemcsak a magyarság ügyei, hanem a szerb—magyar kapcsolatok erősítése terén is hatalmas érdemeket szerzett, hidat alkotva a két kormány, a két ország, a két nemzet között — ezekkel a gondolatokkal búcsúzott tőle Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, hozzátéve, hogy az egységes magyarságba vetett hite vezérelte az össznemzeti boldogulás kérdéseiben. Ezt a meggyőződését őszintén, határozattan és következetesen képviselte minden körülmények között.

Aleksandar Vučić szerb államfő a következő szavakkal búcsúzott Pásztor Istvántól: „Mély szomorúsággal fogadtam a hírt Pásztor István, a nagy ember, a barát, a tiszteletre méltó politikus haláláról, akivel együtt építettük a Szerbia és Magyarország közötti erős alapokat.

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke szerint Pásztor István szövetséges volt a nagy, történelminek is nevezhető feladatokban, emellett a szerb nép barátja és tisztelője, aki határozott elveket képviselt a közéletben és az érdekérvényesítésben.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Ady Endre Az úr érkezése című versének három sorát választotta: „Mikor a lelkem roskadozva vittem, / Csöndesen és váratlanul / Átölelt az Isten.”

Búcsúzunk Öntől, Elnök Úr!

A Hét Nap szerkesztősége tisztelettel főt hajt Pásztor István elévülhetetlen életműve előtt, és köszöni mindazt, amit az elmúlt időszakban tett a hetilap fennmaradásáért.

László Edit, a Hét Nap igazgatója és Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője

Szabadka, 2023. november 1-je

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..