home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nyugdíj- és fizetésemelés, biztos energiaellátás
Markovics Annamária
2022.10.12.
LXXVII. évf. 41. szám
Nyugdíj- és fizetésemelés, biztos energiaellátás

Az ország energiabiztonságáról és pénzügyi stabilitásáról, az élelmiszer-tartalékokról, a Szerbiában élők életszínvonalának megtartásáról, illetve növeléséről, a beruházásokról, Szerbia európai útjáról és Koszovóról is beszélt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök szombaton a televízióban is közvetített beszédében.

Energiabiztonság: A következő években jelentős összeget kell fektetni az infrastruktúra-fejlesztésbe, a pénz nagy része pedig az energiahordozók szállítására alkalmas rendszerekre megy majd el. Aleksandar Vučić közölte: diverzifikálni kell a kőolajforrásokat és a szállítási útvonalakat, illetve kőolaj- és gáztározókat kell építeni, bővíteni. A gáztartalékok még sosem voltak ilyen jelentősek, és rendkívül jó megállapodás született Magyarországgal a gáz tárolásáról, de Szerbiának is fel kell készülnie — magyarázta. Hozzátette: ha drágul is a gáz vagy a villanyáram, az csak minimális áremelés lesz majd.

Rámutatott, hogy Szerbiának csak egy kőolajvezetéke van, az pedig Horvátországon keresztül halad át, Zágráb viszont megbízhatatlan partnerré vált. A tervek szerint Szerbia a közeljövőben Irakból szerez kőolajat az eddiginél 20 százalékkal drágábban, de hamarosan elkezdik kiépíteni a magyar hálózathoz vezető összekötő vezetékeket.


Fotó: Tanjug

Pénzügyi stabilitás: Az országnak van pénze és elegendő tartaléka, valamint a várakozások szerint a dinár-euró árfolyamot is tartani tudja a jövőben is. A szerb elnök pozitívnak nevezte, hogy az ország több forrásból is szerzett kölcsönt, ami lehetővé teszi a további tervezést. Az államadósság jelenleg a bruttó hazai termék 53,7 százalékát teszi ki, tehát nem eget rengetően magas.

Élelmiszer-ellátás: Aleksandar Vučić szerint nem kell attól tartani, hogy elfogynak az élelmiszer-tartalékok, van elegendő só, olaj, cukor, konzerv, és a gabonaellátással sem lesznek gondok. Kiemelte, hogy Szerbiában a legolcsóbb a kenyér. Hozzáfűzte, a nagy szárazságot ugyan a gabonakivitel megsínylette, de az élelmiszerraktárak nem üresek.

Az életszínvonal növelése: Novembertől 9 százalékkal, majd januártól újabb 12,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, tehát a növekedés az infláció kétszerese — emelte ki. 40 000 dinárra növekszik a minimálbér, és a fizetések is nőnek. Ezenfelül a fiatalok az év vége előtt egyszeri, 5000 dináros támogatásban részesülnek. Erre december 15-étől lehet jelentkezni.

Beruházások: A gazdasági válság ellenére nem álltak le a külföldi befektetések, az év végéig elérik akár a 3,9 milliárd eurót is. A következő egy év során öt autóút és gyorsforgalmi út építése fejeződik be, 2025 végére pedig a Belgrád—Budapest vasútvonal is elkészül. Emellett viszont arra is rávilágított az ukrajnai háború, hogy az egészségügy mellett a katonaság fejlesztését sem szabad elhanyagolni, ezért óriási befektetési hullám kezdődik a hadiiparban.

Külpolitika, Európai Unió: Szerbia továbbra is a saját nemzeti érdekeinek megfelelően kívánja alakítani a külpolitikáját, ezt pedig a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett saját maga tisztelete miatt is teszi, és senkinek nem tartozik ezért magyarázattal — fogalmazott a köztársasági elnök. Arról is beszélt, hogy Szerbia mindaddig nem vezet be szankciókat Oroszország ellen, amíg ebből a döntésből több haszon, mint kár származik. Hozzátette, hogy a szerb államvezetőség napi szinten tárgyal arról, hogyan tudná Szerbia összeegyeztetni külpolitikáját az Európai Unióéval.

Koszovó: Szerbia minden erejével azért küzd, hogy megőrizze területi egységét és megvédje határait. Továbbra is támogatja a Koszovóban élő szerbeket politikailag és gazdaságilag is — szögezte le az államfő. Azt is közölte, legalább nyolc állam jelezte, visszavonja Koszovó függetlenségének az elismerését. Aleksandar Vučić szerint Szerbia legnagyobb hibája az volt, hogy elfogadta, az Európai Unió közvetítésével rendezze a kapcsolatát Koszovóval.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..