home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nyugat-Balkán – Egy régió, egy gazdaság
2021.09.29.
LXXVI. évf. 39. szám
Nyugat-Balkán – Egy régió, egy gazdaság

Nyugat-Balkán: Egy régió, egy piac – Egy lépés előre a közös EU piac felé címmel két napos konferenciát tartottak Újvidéken. Az összejövetel célja volt, hogy a jelenlévők megvitassák a politikai és intézményes együttműködés lehetőségeit egy egységes piac kialakítása, és a regionális integráció érdekében.

–Két napos, fontos konferencia résztvevője és házigazdája voltam Újvidéken, Ana Brnabić miniszterelnök asszony személyes, Zoran Zajev miniszterelnök úr elektronikus részvételével. Rajtuk kívül a konferencián részt vett Milos Vučević, Tanja Miščević, Albert Hani és több ország Belgrádban akkreditált nagykövete. Ötven térségbeli fiatal politikus is részese volt a közös gondolkodásnak a Konrad Adenauer Alapítvány és a vajdasági Európai Ügyek Alapítványának szervezésében – olvashatjuk Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének a közösségi médiában létrehozott bejegyzésében.

Szerbia kivitelének 70 százaléka Európába irányul, de a közös regionális piac elősegíti azt is, hogy az ország külkereskedelmének 17,3 százaléka a környező országokkal valósuljon meg, mondta Ana Brnabić szerb kormányfő.

Ez a konferencia a bizonyítéka annak, hogy a regionális és a gazdasági együttműködés a legjobb eszköze a gondok és a konfliktusok rendezésének, hangsúlyozta Norbert Beckmann-Dierkes, a Konrad Adenauer Alapítvány szerbiai irodájának vezetője.

Aleksandar Simurdić, az Európai Ügyek Alapjának igazgatója arra mutatott rá, hogy a roaming-díjak beszüntetése és a kereskedelmi kapcsolatok kiépítése a pozitív gyakorlatok példái, a határok átjárhatósága pedig egy kiemelt jelentőségű tényező

Újvidék és Vajdaság világosan jelezték a régió és Európa felé, hogy készek az együttműködésre, amit nem csak elmondani, hanem bizonyítani is tudnak, emelte ki Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

A konferencia résztvevőit az online térben Zoran Zaev észak-macedón kormányfő is üdvözölte.

Forrás: Pannon RTV, Facebook

Fotók: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..