Nyissunk az ég felé
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.05.18.
LXXVII. évf. 19. szám
Nyissunk az ég felé

Megoldások tetőtérre

Otthonunk, nyaralónk tereinek bővítése céljából elgondolkodhatunk a padlástér beépítéséről is. De az is előfordulhat, hogy egy százesztendős, belvárosi ház legfelső szintje felett kiváló lakás hozható létre a tetőtérben. A lehetőségek tárháza végtelen a tér függvényében, de a cél mindig a világos, otthonos helyiségek kialakítása.

Mindannyian szeretnénk, hogy a konyhánk, fürdőszobánk, hálószobánk világos, napos legyen. Ha mindez a tetőtérben van, olykor nehéznek bizonyulhat az áhított hatalmas üvegfelület kialakítása. Ám a mai fejlett technikának köszönhetően mégsem lehetetlen, hiszen a tetőablakok kreatív beépítésének csupán a meglévő tér szabhat határt.

A tetőtér minden otthon szerves része, és különleges kilátást nyújt. Amikor terasz is kialakítható, akkor igazán üde, fiatalos lakás is elrendezhető. Léteznek már olyan tetőablakok, amelyek révén a tetőterek is fényárban úszhatnak — az akár egy teraszajtós lakások is, hiszen ezeket a nyílászárókat már csoportosan is be lehet építeni.

 

Előnyös, modern tetőtér

Egy kényelmes tetőtéri lakás kialakításához természetesen rengeteg kreatív ötletre, anyagra van szükség, és a megfelelő szakemberek megtalálása is előkészületet kíván. A tetőtérnek a ház többi részével azonos energetikával kell bírnia, hogy teljes értékű legyen. A tetősíkok miatt bizonyos kompromisszumokra van szükség a berendezést illetően is. Ha családi otthont tervezünk, akkor a beépítésnél fontos, hogy hol kap helyet a fürdő, a háló, a konyha, illetve hogy hol kell nagyobb természetes világítás.

 

Égre nyíló kilátás

Lehetőség van csoportosan beépített ablakok használatára is, melyek ugyan megnehezítik a kivitelezők dolgát, de ha jó szakembereket alkalmazunk, ez sem lesz gond. A tetőablakok kiválasztása során fontos, hogy ne csak a lehető legkreatívabbak legyenek, hanem műszakilag is biztonságosak és rugalmasan kombinálhatóak. Lényeges, hogy ha két-három ablakot kombinálunk, akkor a típusok azonosak legyenek, ezáltal könnyedén összeépíthetőek. Azokon a helyeken, ahol a tetőablak nem elérhető, ideális megoldás lehet az elektromos billenőablak. Ennek működtetése gombnyomásra történik, és ez már a kényelem felsőbb szintje.

A tetőterek beépítésénél gondot okozhat, ha megtörjük a szigetelést. Fontos, hogy az ablak köré megfelelő burkolókeretet tegyünk, jobb helyeken a tetőtéri ablakok mellé speciális burkolókeretek készülnek. A burkolókeret a tető külső síkjára, az ablak köré kerül, gyárilag elő van szerelve, és a vízzáró csatlakozásoknak köszönhetően lehetővé teszi a tetősík és az ablak csatlakozását — ez a minőségi beépítés egyik utolsó lépése.

Mielőtt elkezdenénk a szigetelést, vakolást, fali, illetve padlóburkolást, meg kell határoznunk az összes elektromos gépezet, lámpa, vizesblokk helyét, a fűtési lehetőségeket. Azt is fel kell mérnünk, hogy melyik falsíkba milyen bútor kerülhet.

Mindezen előkészületi lépések után a napfényes, kényelmes tetőterünk nem lesz az otthonunk energetikailag gyenge pontja, hanem annak szerves részévé válik.

Felvételek forrása: Pinterest

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Otthonosan rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..