home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nyissunk az ég felé
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.05.18.
LXXVII. évf. 19. szám
Nyissunk az ég felé

Megoldások tetőtérre

Otthonunk, nyaralónk tereinek bővítése céljából elgondolkodhatunk a padlástér beépítéséről is. De az is előfordulhat, hogy egy százesztendős, belvárosi ház legfelső szintje felett kiváló lakás hozható létre a tetőtérben. A lehetőségek tárháza végtelen a tér függvényében, de a cél mindig a világos, otthonos helyiségek kialakítása.

Mindannyian szeretnénk, hogy a konyhánk, fürdőszobánk, hálószobánk világos, napos legyen. Ha mindez a tetőtérben van, olykor nehéznek bizonyulhat az áhított hatalmas üvegfelület kialakítása. Ám a mai fejlett technikának köszönhetően mégsem lehetetlen, hiszen a tetőablakok kreatív beépítésének csupán a meglévő tér szabhat határt.

A tetőtér minden otthon szerves része, és különleges kilátást nyújt. Amikor terasz is kialakítható, akkor igazán üde, fiatalos lakás is elrendezhető. Léteznek már olyan tetőablakok, amelyek révén a tetőterek is fényárban úszhatnak — az akár egy teraszajtós lakások is, hiszen ezeket a nyílászárókat már csoportosan is be lehet építeni.

 

Előnyös, modern tetőtér

Egy kényelmes tetőtéri lakás kialakításához természetesen rengeteg kreatív ötletre, anyagra van szükség, és a megfelelő szakemberek megtalálása is előkészületet kíván. A tetőtérnek a ház többi részével azonos energetikával kell bírnia, hogy teljes értékű legyen. A tetősíkok miatt bizonyos kompromisszumokra van szükség a berendezést illetően is. Ha családi otthont tervezünk, akkor a beépítésnél fontos, hogy hol kap helyet a fürdő, a háló, a konyha, illetve hogy hol kell nagyobb természetes világítás.

 

Égre nyíló kilátás

Lehetőség van csoportosan beépített ablakok használatára is, melyek ugyan megnehezítik a kivitelezők dolgát, de ha jó szakembereket alkalmazunk, ez sem lesz gond. A tetőablakok kiválasztása során fontos, hogy ne csak a lehető legkreatívabbak legyenek, hanem műszakilag is biztonságosak és rugalmasan kombinálhatóak. Lényeges, hogy ha két-három ablakot kombinálunk, akkor a típusok azonosak legyenek, ezáltal könnyedén összeépíthetőek. Azokon a helyeken, ahol a tetőablak nem elérhető, ideális megoldás lehet az elektromos billenőablak. Ennek működtetése gombnyomásra történik, és ez már a kényelem felsőbb szintje.

A tetőterek beépítésénél gondot okozhat, ha megtörjük a szigetelést. Fontos, hogy az ablak köré megfelelő burkolókeretet tegyünk, jobb helyeken a tetőtéri ablakok mellé speciális burkolókeretek készülnek. A burkolókeret a tető külső síkjára, az ablak köré kerül, gyárilag elő van szerelve, és a vízzáró csatlakozásoknak köszönhetően lehetővé teszi a tetősík és az ablak csatlakozását — ez a minőségi beépítés egyik utolsó lépése.

Mielőtt elkezdenénk a szigetelést, vakolást, fali, illetve padlóburkolást, meg kell határoznunk az összes elektromos gépezet, lámpa, vizesblokk helyét, a fűtési lehetőségeket. Azt is fel kell mérnünk, hogy melyik falsíkba milyen bútor kerülhet.

Mindezen előkészületi lépések után a napfényes, kényelmes tetőterünk nem lesz az otthonunk energetikailag gyenge pontja, hanem annak szerves részévé válik.

Felvételek forrása: Pinterest

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..