home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyilvános vitára került a bunyevác kérdés
Kartali Róbert
2021.04.02.
LXXVI. évf. 13. szám
Nyilvános vitára került a bunyevác kérdés

Tovább gyűrűzött a horvátok és a bunyevácok közötti nemzetiségi vita a Szabadkai Városi Képviselő-testület nyolcadik ülésén. Az elfogadott rendelet szerint nyilvános vitára kerül a városi Alapszabály módosításának javaslata, melynek értelmében Szabadkán a bunyevác lenne a negyedik hivatalos használatban levő nyelv.

Az ülés egyperces néma csenddel kezdődött, így emlékeztek meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt Gojko Radić tanácsnokról. Bojan Šoralov pedig lemondott mandátumáról, Dragi Vučković lemondása után őt nevezték ki az Észak-bácskai körzet vezetőjévé. A Szerb Haladó Párt két megüresedett tanácsnoki helyére Milorad Milojevićet és Neda Tešovićot nevezték ki. Miután Miloš Nikolić lett a szabadkai Népszínház új igazgatója, megszűnt a városi tanácsnoki mandátuma, így az ülésen meghozott határozat szerint Milanka Kostić lett az oktatással és művelődéssel megbízott új városi tanácstag. A városi múzeum új megbízott igazgatójának Mihájlovity Anikót nevezték ki. Az ülésen rendeletet fogadtak el a Kelebia, Csantavér, Palics és Szabadka egyes részeire vonatkozó szabályozási tervek kidolgozásáról. Döntés született arról, hogy a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, a Palics—Ludas Közvállalat és a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat pályázatot hirdessen az igazgatók kiválasztására, hiszen a jelenlegi igazgatók mandátuma fél év múlva jár le. A képviselő-testület elfogadta Szabadka Város Költségvetés-felügyeleti Szolgálatának a Városi Vagyonjogi Ügyészség és a Helyi Ombudsmani Hivatal 2020. évi munkájáról szóló beszámolóit, és jóváhagyta Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének éves munkatervét. A város mezőgazdasági és vidékfejlesztési intézkedési programjának elfogadásával megteremtődött a jogalap a pályázatok kiírására, melyeken termelőink és egyesületeink összesen 7 millió dinárt hívhatnak majd le.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..