home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nyílt napot tartottak a zombori gimnáziumban
Kartali Róbert
2023.02.16.
LXXVIII. évf. 7. szám
Nyílt napot tartottak a zombori gimnáziumban

Ösztöndíjra, biztos kollégiumi helyre és egyéb privilégiumokra is számíthatnak azok a diákok, akik a zombori Veljko Petrović Gimnázium magyar tagozatát választják középiskolai tanulmányaik folytatására. A tanintézményben iskola-népszerűsítő rendezvényt tartottak, melyen a környékbeli települések iskoláinak nyolcadikosai megtudhatták, hogy a gimnázium kis létszámú osztályaiban a magántanulók kiváltságával élve részesülhetnek olyan oktatásban, amely biztos alapot nyújthat számukra a továbbtanuláshoz.

Mintegy 20 fiatal látogatott el a gimnázium nyílt napjára Zomborból, illetve a környező, nyugat-bácskai településekről, Bácsgyulafalváról, Kupuszináról, Gombosról, Bezdánból és Kúláról. A diákokat Dušan Mišković, az intézmény igazgatója, Szenn Andor segédigazgató és a gimnázium tanárai mellett Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár, valamint Varjú Potrebić Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja köszöntötte, bátorítva a fiatalokat arra, hogy a zombori gimnáziumot válasszák középiskolai tanulmányaik folytatására. A nyílt napon részt vett Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, valamint Lennert Móger Tímea, az MNT tagja.

Az iskola mindent megtesz, hogy megőrizze magyar tagozatát — hangsúlyozta Dušan Mišković. Az intézmény igazgatója hozzátette, szinte minden tantárgyat anyanyelven tanítanak a magyar gyerekeknek, kivéve csupán egy-két választható tantárgyat.

Szenn Andor, a gimnázium segédigazgatója egy prezentációban mutatta be a diákoknak a 150 éves múltra visszatekintő intézményt. Az iskola 1872-ben alakult Magyar Királyi Állami Főgymnázium néven, a ma használatos nevét Veljko Petrovićról, a város költőjéről kapta, aki magyar nyelven is írt. Rajta kívül az iskola egykori diákjai között további neves művészeket, sportolókat és orvosokat is számontartanak, de híres írók is tanultak itt, többek között Papp Dániel, Szenteleky Kornél és Herczeg János. A gimnázium csaknem tíz éve a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű oktatási intézménye.

Szenn Andor részletesen ismertette a gimnázium tantárgyait. Elmondta, hogy az idén beiratkozó tanulókat már érinteni fogják a legújabb oktatási reformok. Négy év múlva, a gimnázium befejezése után állami érettségi vár rájuk, vagyis az így megszerzett érettségi pontszámok alapján tudnak majd beiratkozni az állami egyetemekre. Rámutatott, hogy az intézmény kis létszámú magyar nyelvű tagozataiba iratkozó diákok a magántanulók kiváltságaiban részesülnek. Ennek köszönhetően a magyar diákok kiváló eredményeket érnek el az országos szintű, de a magyarországi versenyeken is. A közelmúltban két évben is magyar ajkú tanuló lett Zomborban a generáció diákja. A 2022-ben végzett diákok egyetemi továbbtanulásával kapcsolatos kimutatásból pedig kiderült, hogy 75 százalékuk egyetemre iratkozott, sikeresen felvételizett, és túlnyomó többségük bejutott az állami költségvetésre.

A gimnázium ettől az iskolaévtől tagja az Erasmus-programnak, mely által Csabai Valér, az iskola egyik végzős diákja hamarosan Ciprusra utazik, ahol egy hónapig fog cserediákként tanulni egy ottani gimnáziumban. Az iskola külön hangsúlyt helyez arra, hogy ebben a programban folyamatosan részt vegyenek a magyar diákok, akiktől elvárás az angol nyelv magas szintű ismerete.

— Az ember saját anyanyelvén tud legjobban tanulni, azt használva képes a legjobban gondolkodni és fejlődni. Ezért is célszerű a középiskolai tanulmányokat is anyanyelven folytatni — emelte ki felszólalásában Szakállas Zsolt. A tartományi oktatási titkár szerint a diákok jövőjének szempontjából is fontos, hogy hol fogják folytatni tanulmányaikat. Mint mondta, mély meggyőződése, hogy a gyerekeknek a szülőföldön lévő oktatási intézményeket célszerű választaniuk, elsősorban azért, mert ez a természetes közegük, melyben felnőttek, és a fejlődésük szempontjából nagyon fontos a kontinuitás. Ezt pedig csakis olyan helyen lehetséges elérni, ahol a diákok otthon érzik magukat, ezek pedig a vajdasági intézmények.

A nyílt napon a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjairól Varjú Potrebić Tatjana tartott ismertetőt a diákoknak. Mint mondta, az MNT nem kis összeggel támogatja a szülőföldön való továbbtanulását az egyetemi hallgatóknak, és a most íródó oktatási stratégiában már a középiskolások számára is szeretnének megindítani egy olyan ösztöndíjprogramot, amellyel támogatnák az itthon tanulásukat. Hangsúlyozta, az MNT mindenkori támogatása a fiatalok itthon tartását szorgalmazza.

Szenn Andor segédigazgató azt is bejelentette, hogy jelentős erőfeszítések árán létrehoztak az iskolán belül egy teljesen önálló ösztöndíjat, így a Veljko Petrović Alapítvány által a következő tanévtől kezdve minden diák, aki a magyar tagozatra iratkozik be, havonta 20-25 eurós ösztöndíjban részesül. Továbbá azok a tanulók is, akik az iskolát képviselve kiemelkedő sikereket érnek el a különféle tanulmányi versenyeken, pénzjutalomban részesülnek.

— A városvezetőségnek is az a célja, hogy megtartsa a gimnázium magyar tannyelvű osztályát — emelte ki a nyílt napon Pribilla Attila. Zombor város segédpolgármestere maga is mintegy tíz évig tanított a helyi gimnáziumban. Elmondta, hogy tudomása szerint néhány gyermek már eldöntötte, hogy ide fog iratkozni, és remélhetőleg többen is követik majd példájukat.

A nyílt napon Zidarević Eleonóra biológia, Wilhelm József történelem, Palágyi Árpád földrajz és Fürsztner Renáta matematika szakos tanárok is szóltak a nyolcadikosokhoz, illetve bemutatkoztak a gimnázium végzős tanulói is, akik arra biztatták a fiatalokat, hogy ezt az iskolát válasszák. Szadek Vince negyedikes tanuló szerint jó alapot kapott a továbbképzéshez, és örül annak, hogy itt tanulhatott, abban a gimnáziumban, amely egy elit iskolának számít a vajdasági tanintézmények körében. Véleménye szerint a későbbiekben még büszke lesz arra, hogy ide járt. A kis létszámú osztályokban történő tanulással kapcsolatban vegyes érzelmei vannak. Pozitívumként élte meg azonban, hogy a tanárok külön is tudtak foglalkozni a diákokkal, ha erre volt szükség.

A zombori Kanyó Tamás most nyolcadikos. Orvos szeretne lenni, ezért jövő szeptemberben a zombori gimnáziumban folytatja tanulmányait. Molnár Lea Kupuszináról érkezett a nyílt napra, ő még nem döntötte el, hogy hol szeretne továbbtanulni, más iskolákban nyíló szakokat is megnézne, ám elmondása szerint innen pozitív élményekkel tér haza. Csakúgy mint Horváth Zsófi Bezdánból, aki még szintén gondolkodik az iskolaválasztáson. Annyit viszont már eldöntött, hogy Zomborban folytatja tanulmányait, hiszen így otthonról tudna utazni, nem kellene elhanyagolnia a kajakedzéseit, és készülhetne a versenyekre. Az is fontos szempont számára, hogy az iskola mellett részt tudjon venni az edzőtáborokban. Uzelac Katarina Gombosról érkezett. Ő már döntött, és ebbe a gimnáziumba fog iratkozni. Édesanyja is ebbe az iskolába járt, így követi a családi tradíciót. Számára nagyon fontos, hogy az iskola közel van a lakóhelyéhez, szereti Zombort, ismeri az itteni környezetet és a tanárokat is. Az ösztöndíjat jó lehetőségnek tartja, szerinte ez motivációt ad ahhoz, hogy ezt a gimnáziumot válasszák azok, akik még azon gondolkodnak, hogy hova tovább. Katarina szeretne majd továbbtanulni, azt ugyan még nem döntötte el, hogy milyen egyetemre fog iratkozni, de a gimnázium négy éve alatt lesz ideje ezen gondolkodni. Pesti Tamás Iván még nem hozta meg a végleges döntését, egy szakközépiskola és a gimnázium között hezitál. Előbbi ugyan szakmát adna a kezébe, de a középiskola után mindenképp szeretne egyetemre menni, így a gimnázium és az általa megszerzett tudás racionális lépés lenne. Az iskolaév végére mindenesetre döntenie kell.  

A nyílt nap résztvevőinek meg is mutatták az iskolát, körbejárták a gimnázium patinás épületét, megtekintve annak vadonatúj tornatermét és könyvtárát is. A gimnázium népszerűsítési akciója ezzel a rendezvénnyel nem zárult le. Mint kiderült, a nyugat-bácskai iskolákat már körbejárták, a közeljövőben pedig ellátogatnak Kúlára, Bácsfeketehegyre és Kishegyesre, hogy az ottani általános iskolák diákjainak is bemutassák a gimnáziumot.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..