home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nyílt napot tartottak a zombori gimnáziumban
Kartali Róbert
2023.02.06.
LXXVIII. évf. 5. szám
Nyílt napot tartottak a zombori gimnáziumban

Ösztöndíjra, biztos kollégiumi helyre és egyéb privilégiumokra is számíthatnak azok a diákok, akik a zombori Veljko Petrović Gimnázium magyar tagozatát választják középiskolai tanulmányaik folytatására. A tanintézményben pénteken tartottak iskola-népszerűsítő rendezvényt, melyen a környékbeli települések iskoláinak nyolcadikosai azt is megtudhatták, hogy a gimnázium kis létszámú osztályaiban szinte a magántanulók kiváltságával élve részesülhetnek olyan oktatásban, amely biztos alapot nyújthat számukra a továbbtanuláshoz.

Mintegy 20 fiatal látogatott el a gimnázium nyílt napjára Zomborból, illetve a környező, nyugat-bácskai településekről, Bácsgyulafalváról, Kupuszináról, Gombosról, Bezdánból és Kúláról. A diákokat Dušan Mišković, az intézmény igazgatója, Szenn Andor segédigazgató és a gimnázium tanárai mellett Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár, valamint Varjú Potrebić Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja is köszöntötte, bátorítva a fiatalokat arra, hogy a zombori gimnáziumot válasszák középiskolai tanulmányaik folytatására. A nyílt napon részt vett Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár, a VMSZ nyugat-bácskai szervezetének elnöke, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, valamint Lennert Móger Tímea, az MNT tagja.

Az iskola mindent megtesz, hogy megőrizze magyar tagozatát — hangsúlyozta Dušan Mišković. Az intézmény igazgatója hozzátette, szinte minden tantárgyat anyanyelven tanítanak a magyar gyerekeknek, kivéve csupán egy-két választható tantárgyat.

Szenn Andor, a gimnázium segédigazgatója egy prezentációban mutatta be a diákoknak a 150 éves múltra visszatekintő gimnáziumot. Az iskola 1872-ben alakult Magyar Királyi Állami Főgymnázium néven, a ma használatos nevét Veljko Petrovićról, a város költőjéről kapta, aki magyar nyelven is írt. Rajta kívül az iskola egykori diákjai között további neves művészek, sportolók és orvosok is számon vannak tartva, de híres írók is, többek között Papp Dániel, Szenteleky Kornél és Herczeg János. A gimnázium csaknem tíz éve a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű oktatási intézménye.

Szenn Andor részletesen ismertette a gimnázium tantárgyait, valamint bemutatta a jelen lévő tanárokat is. Elmondta, hogy az idén beiratkozó tanulókat már érinteni fogják a legújabb oktatási reformok. Négy év múlva, a gimnázium befejezése után állami érettségi vár rájuk, vagyis az így megszerzett érettségi pontszámok alapján tudnak majd beiratkozni az állami egyetemekre. Rámutatott, hogy az intézmény kis létszámú magyar nyelvű tagozataiba iratkozó diákok a magántanulók kiváltságaiban részesülnek. Ennek köszönhetően a magyar tagozaton tanuló diákok kiváló eredményeket érnek el az országos szintű, de a magyarországi versenyeken is. A közelmúltban két évben is magyar ajkú tanuló lett Zomborban a generáció diákja. A 2022-ben végzett diákok egyetemi továbbtanulásával kapcsolatos kimutatásból pedig kiderült, hogy 75 százalékuk egyetemre iratkozott, sikeresen felvételiztek, és túlnyomó többségük bejutott az állami költségvetésre. 

A gimnázium ettől az iskolaévtől tagja az Erasmus-programnak, mely által Csabai Valér, az iskola egyik végzős diákja hamarosan Ciprusra utazik, ahol egy hónapig fog cserediákként tanulni egy ottani gimnáziumban. Az iskola külön hangsúlyt helyez arra, hogy ebben a programban folyamatosan részt vegyenek a magyar diákok, akiktől elvárás az angol nyelv magas szintű ismerete.

— A városvezetőségnek is az a célja, hogy megtartsa a gimnázium magyar tannyelvű osztályát — emelte ki a nyílt napon Pribilla Attila. Zombor város segédpolgármestere maga is mintegy tíz évig tanított a zombori gimnáziumban. Elmondta, hogy tudomása szerint néhány gyermek már eldöntötte, hogy ide fog iratkozni, és remélhetőleg többen is követik majd példájukat.

— Az ember saját anyanyelvén tud legjobban tanulni, azt használva tud a legjobban gondolkodni és fejlődni. Ezért is célszerű a középiskolai tanulmányokat is az anyanyelven folytatni — emelte ki felszólalásában Szakállas Zsolt. A tartományi oktatási titkár szerint a diákok jövőjének szempontjából is fontos az, hogy hol folytassák tanulmányaikat. Mint mondta, mély meggyőződése az, hogy a gyerekeknek a szülőföldön lévő oktatási intézményeket célszerű választaniuk, elsősorban azért, mert ez a természetes közegük, melyben felnőttek, és a fejlődésük szempontjából nagyon fontos a kontinuitás. Ezt pedig csakis olyan intézményekben lehetséges elérni, ahol a diákok otthon érzik magukat, ezek pedig a vajdasági intézmények.

A nyílt napon a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjairól Varjú Potrebić Tatjana tartott ismertetőt a diákoknak. Mint mondta, az MNT nem kis összeggel támogatja a szülőföldön való továbbtanulását az egyetemi hallgatóknak, és a most íródó oktatási stratégiában már a középiskolások számára is szeretnének megindítani egy olyan ösztöndíjprogramot, amellyel támogatnák az itthon tanulásukat. Hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Tanács mindenkori támogatása a fiatalok itthon tartását szorgalmazza. 

Szenn Andor segédigazgató azt is bejelentette, hogy jelentős erőfeszítések árán létrehoztak az iskolán belül egy teljesen önálló ösztöndíjat, így a Veljko Petrović Alapítvány által a következő tanévtől kezdve minden magyar diák, aki a magyar tagozatra iratkozik be, havonta 20-25 eurós ösztöndíjban részesül. Továbbá azok a diákok is, akik az iskolát képviselve kiemelkedő sikereket érnek el a különféle tanulmányi versenyeken, pénzjutalomban részesülnek.

A nyílt napon bemutatkoztak a gimnázium végzős tanulói is, akik arra biztatták a nyolcadikosokat, hogy ezt az iskolát válasszák. A nyílt nap résztvevőinek meg is mutatták az iskolát, körbejárták a gimnázium patinás épületét, megtekintve az intézmény vadonatúj tornatermét és könyvtárát is.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..