home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyelvi jogaink érvényesítéséért
(T. T.)
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
Nyelvi jogaink érvényesítéséért

Temerinben a közelmúltban vezették be a fizetős parkolást, a táblákon azonban csak szerb nyelvű, cirill betűs tájékoztatás szerepel.

Ezzel kapcsolatban Csőke Csaba, a VMSZ temerini helyi szervezetének elnöke sajtótájékoztatón elmondta: figyelmeztetni kívánja az EU-ba igyekvőket, hogy az Unió nemcsak arról a pénzről szól, amely kihúzná Szerbiát a gazdasági kátyúból, hanem a különféle emberi és kisebbségi értékekről és jogokról is, amelyet az országnak figyelembe kell vennie.

— Ezt nemcsak jogilag, hanem gazdaságilag is meg lehet indokolni: ha ugyanis valaki szolgáltatást végez, terméket árul stb., sikeresebb lesz, ha az anyanyelvén szólítja meg a vevőt. A kö-zelmúltban vezették be a parkolási díjat, de az elhelyezett értesítőtáblán csak szerb nyelven és cirill írásmóddal szerepel a felirat. Ez nem is lenne gond, Temerinben viszont a magyar is hivatalos nyelv, így elvárjuk, hogy a táblán magyarul is fel legyen minden információ tüntetve. Érdekes, hogy az értesítőtábla alatti póttáblán magyarul is szerepel, hogy napijegy is vásárolható 120 dinárért. Ha már azon szerepel magyarul, akkor nem értem, hogy miért nem lehetett ugyanezt megtenni a piros tájékoztató táblán is, hiszen az alkotmány, a törvény a magyar kisebbségnek is szavatolja a magyar nyelv és írásmód használatát. Ilyesmire már máskor is volt példa, hiszen a Temerint jelző helységnévtáblával kapcsolatban is ugyanilyen problémánk volt. Nem értem, miért kell erre mindig figyelmeztetni valakit, miért nem lehet ez már egy bejáródott módszer. Azért említettem az EU-t ennek az ügynek a kapcsán is, mert amíg ezeket az emberi értékeket nem tudjuk felismerni, amíg a társadalom nem jut el olyan szintre, hogy ez normális és egyértelmű legyen, addig van még mit tenni és van mit tanulniuk egyeseknek — mondta Csőke.

A VMSZ temerini szervezetének elnöke elmondta, hogy beszélt az ügyben illetékes vállalatok igazgatóival, és megértésre talált. A táblákat remélhetően hamarosan kicserélik.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..