home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyári továbbképzés
Dr. SZŐKE Anna
2010.09.01.
LXV. évf. 35. szám
Nyári továbbképzés

Az idén a szokásosnál később került sor a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének nyári táborára, azaz a már hagyományossá vált pedagógusképzésre. Ennek oka a támogatások elbírálásának késése volt.Húsz részvevővel indult a tábor, jelentkező lett volna sokkal több is, de az anyagi fe...

Az idén a szokásosnál később került sor a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének nyári táborára, azaz a már hagyományossá vált pedagógusképzésre. Ennek oka a támogatások elbírálásának késése volt.
Húsz részvevővel indult a tábor, jelentkező lett volna sokkal több is, de az anyagi feltételek ennyire adtak lehetőséget. A részvevők kiválasztásakor figyelembe vettük, hogy ki mennyire volt tevékeny évközben, részt vett-e az ovis színjátszó találkozón, fizeti-e a tagsági díjat, rendszeres látogatója-e az évközi képzéseknek. Ez nem okoz különösebb nehézséget, mert aránylag ismerjük már a vajdasági magyar óvónők aktivitását.
Nyári képzéseinket különböző helyszíneken tartjuk, ezzel is hozzásegítve a vajdasági (s főleg a tömbben élő) magyar óvónőket magyar nyelvterületeink megismeréséhez. Abból a szempontból is jobb ez, hogy a mobilitás nyújtotta lehetőség sikeresebbé varázsolja az újnak a befogadását.
Kishegyesen, a Kátai-féle vendégházban Ujj Éva békéscsabai játszóház vezető a gyermekek nyári szabad idejéről, a nyári napközis táborok megszervezéséről tartott kimerítő, filmvetítéssel egybekötött előadást. A következő témakör a bábozás sokszínűsége volt, amelynek keretében dr. Szőke Anna újabb tapasztalatairól számolt be. A halhatatlanság országa című népmese bábokkal történő bemutatását vázolta, amelyet Gyulán látott a nyár folyamán, s amely újabb lehetőséget kínál a bábosoknak. Elsősorban bátorságra buzdította a bábozni vágyó óvónőket.
Az idén Nyugat-Bácskával és a horvátországi Baranyával szerettünk volna megismerkedni.
Első állomásunk Kupuszina, azaz Bácskertes volt. Dr. Silling István várt bennünket a néprajzi gyűjtemény épületében, s ízes, zamatos előadást tartott a néphagyománynak a család életében betöltött szerepéről. Egy kolléganőnket még be is öltöztette helyi népviseletbe, majd saját otthonába invitált bennünket, hogy megkóstoljuk, milyen is az igazi kupuszinai mákos rétes.
Szálláshelyünk Csúzán volt, a házigazda és egyben idegenvezető, szakmai szervező szerepét Tóth Borbála vörösmarti óvónő vállalta, aki egy nagyon lelkes pedagógus, s mindenhová elkísért bennünket.
Napokig lehetne elemezni ennek a nyári képzésnek a tanulságát, de különösen a baranyai magyar településeken szerzett élményeinket. Az óvodák, az iskolák, az ottani magyarság számára igazi szellemi műhelyek. Eltűnődtünk azon is, hogy mennyire erősebb náluk a nemzeti elhivatottság, milyen szorosan együttműködnek a szülőkkel, mert itt csak az óvoda és az iskola szellemisége világítja be a szórványban élő magyarok életét. Sikeresen.
Számomra az is meglepő volt, mennyire ismerik nemzeti nagyjaink nevét, tevékenységét. Laskón, az utcán beszélgetve, egy idős bácsi megkérdezte tőlem, hogy Sztáray Mihály emléktáblájánál voltunk-e? S elmondta, ki volt ő. Csúzán ehhez hasonló élményként tudomást szereztünk Kossuth tábori lelkészéről, Ács Gedeonról, akinek élete, munkássága eleddig ismeretlen volt számunkra. Ellátogattunk a sírjához is, ahol Varga György csúzai református lelkész tartott nekünk helytörténeti előadást.
A kopácsi, a csúzai és a vörösmarti óvodákban szakmai előadásokat hallgattunk elsősorban arról, hogyan tudják megtartani magyarságukat, milyen tanítási módszerekhez folyamodnak, hogy a szülőkben, nagyszülőkben s a település minden lakosában erősítsék a nemzeti öntudatot, a megmaradás esélyét.
Csúzán például az egyik magyar család horvát tannyelvű iskolába íratta gyermekét, s bizony nagyon elítélő hangnemben beszélnek róluk a faluban. Szerencsére ez nem jellemző.
Kopácson Ruzsics Ilona lelkes óvónővel ismerkedhettünk meg. Még az Ilona-napi vendégfogadást, ünneplést is lemondta, hogy velünk lehessen, mondván: ,,Névnapot ülhetünk holnap is, de maguk most vannak itt, ezt nem hagyhatom ki.''
Itt jegyzem meg, hogy a horvátországi magyarok sokkal rugalmasabbak, mint mi, legalábbis ez volt az észrevételünk. Ilonka óvónő férjével együtt például elvitte a gyermeket a zentai Ifjúsági Játékokra, ők addig horgásztak a Tisza-parton. Itt szereztek tudomást a drámapedagógiai képzésről, s azonnal bejelentették 18 éves lányukat is. Sietek hozzátenni, hogy nekik sincs több pénzük, mint nekünk...
Laskón is tapasztaltuk az összefogás és a magyar kultúra, művelődés iránti igényt. Minden csütörtökön átmegy valaki a faluból Bezdánba, s megveszi a magyar nyelvű újságjainkat, a Hét Napot, a Családi Kört, a Magyar Szót. Nem egy példányt, amit aztán kézről kézre adnak, hanem annyit, ahányan igénylik a friss eseményekről szóló tájékozódást. Egy gépkocsivezető ezt mondta: ,,Aki magyar ember, az áldoz ilyesmire is.''
Hajókáztunk a Kopácsi-réten, a sok kormorán láttán emlegettük Gion Nándor kárókatonáit.
Vörösmarton Csörgits József költő, publicista vendégszeretetét élvezhettük a borospincéjében. Megrázó történeteket mesélt, saját háborús élményeiről is beszélt nekünk, majd az emberi gyarlóságról, s végül a költészetéről.
Hazafelé megálltunk Bezdánban, ellátogattunk a damasztgyárba. Európában egyedül itt készül eredeti, autentikus selyemdamaszt. Kézi szövőgépeken dolgoznak az alkalmazottak, a masinák az 1800-as évek második feléből valók. Szót kell ejtenem az ugyancsak bezdáni Piros Rózsa Kézimunkakör tagjairól is, akik kávéra, süteményre invitáltak bennünket, ezzel is elviselhetőbbé téve a mögöttünk és az előttünk álló hosszú utat.
Befejezésül mindannyiunk nevében szeretném megköszönni a Szülőföld Alapnak a nyári továbbképzésünkhöz nyújtott támogatását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..