home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nusantara
Talpai Lóránt
2022.01.27.
LXXVII. évf. 4. szám
Nusantara

Ez lesz Indonézia fővárosa — Megválasztották az Európai Parlament alelnökeit — Február legelején találkozik újra Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Ez lesz Indonézia fővárosa

Az indonéz törvényhozás jóváhagyta a főváros áthelyezésére vonatkozó javaslatot. A jogszabály egyúttal a mintegy 32 milliárd dolláros gigafejlesztés jogi kereteiről is rendelkezik. A fejlesztési miniszter, Suharo Monoarfa szerint az új főváros a nemzeti identitás jelképe lesz, és új gazdasági központként is funkcionálhat. A Kalimantan, másik nevén Indonéz Borneó régióban felépítendő fővárost Nusantarának nevezik majd — tette hozzá a miniszter. Jakarta földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, és folyamatosan süllyed. Lakossága meghaladja a 10 millió főt, ha nem számoljuk azt a további 3 millió embert, aki a környező városokban lakik, de sokat jár be az egyébként is zsúfolt fővárosba. A törvényjavaslat megvitatását a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, jelenlegi formájában az áthelyezés végső dátuma 2024.


Fotó: MTI

 

Megválasztották az Európai Parlament alelnökeit

A tizennégy tisztviselő közül hárman az Európai Néppárt, öten a szocialisták, hárman a Renew frakció tagjai, de alelnöki székbe jutott a konzervatívok, a zöldek és az Európai Baloldal egy-egy jelöltje is. A Fidesz jelöltje, Járóka Lívia a szavazás kezdetekor visszalépett a jelöltségtől. Az EP alelnökei helyettesíthetik a testület elnökét, és tagjai az elnökségnek is, mely elsősorban adminisztratív és szervezeti ügyekkel foglalkozik. Mint ismeretes, a tizennégy alelnök és az öt quaestor az elnökkel együtt alkotja a parlament elnökségét, mely a parlament zökkenőmentes működéséhez szükséges szabályok megalkotásáért felelős testület.

 

Február legelején találkozik újra Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter közölte a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában. A tavalyi év végén még csak annyit lehetett tudni, hogy a miniszterelnök február elejére szeretné kitűzni a találkozó időpontját. Putyin és Orbán többször már találkoztak, az orosz elnök 2019-ben villámlátogatást is tett Budapesten. Szijjártó Péter korábbi közlése szerint a magyar—orosz kapcsolatok erősödését a következő mérföldkövek mentén képzeli el 2022-ben: létesítési fázisba léptetik a paksi atomerőmű projektumát, a Nemzeti Oltóanyaggyár készen áll a Szputnyik vakcina előállítására, folytatódik az űrtechnológiai együttműködés, növelik a záhonyi térség szerepét a kelet—nyugat irányú vasútforgalomban, és újabb magyar élelmiszeripari termékek exportja indulhat meg az orosz piacra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..