home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Nővérek és minimálbér
Fehér Márta
2019.08.31.
LXXIV. évf. 35. szám
Nővérek és minimálbér

Nővérexport  — 33 000 dináros minimálbér? — Vége az elektromos rollerek ámokfutásának? — A nyár utolsó hétvégéjén óriási volt a forgalom a határátkelőkön

Nővérexport 

Több mint 600 nővérnek és egészségügyi technikusnak szerzett németországi munkát a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat az ottani partnerszervezeteivel együttműködve a legutóbbi pályázati kiírás alkalmával. Jelenleg is nyitva van egy ilyen pályázat, melyre október 4-éig lehet jelentkezni — ez a Triple Win, és az idei utolsó ilyen lehetőség. A szakszervezetek szerint évente 800 egészségügyi nővér és 750 orvos távozik Szerbiából, ez utóbbiak közül főleg kardiológusok, radiológusok és aneszteziológusok. Közben a politikum azt hangsúlyozza, hogy Szerbiában folyamatosan nő az egészségügyi nővérek bére, és itthon nem olyan rossz a helyzet az egészségügyi dolgozók kivándorlása terén, mint a régió többi országában. Aleksandar Vučić nemrégiben kiemelte, hogy nálunk egyetlen kórházat vagy kórházi osztályt sem kellett bezárni munkaerőhiány miatt. A szerb államfő újabb 15 százalékos béremelést jelentett be az említett szférában. (Blic)

 

33 000 dináros minimálbér?

Folynak a tárgyalások a jövő évi minimálbér összegéről. A pénzügyminisztérium 10 százalékos emelést javasolt, melyet a munkáltatók elfogadtak, a szakszervezetek viszont a 24,5 százalékos növeléssel lennének elégedettek. A munkaadók szerint a 6 százalékos növelés lenne a reális, de végső esetben legfeljebb a 10 százalékost tudnák elfogadni. A szakszervezetek azonban a fogyasztói kosár összegét figyelembe véve a jelenlegi 27 400 dinárról 33 700 dinárra növelnék a minimálbér összegét — mondta Goran Milić, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke. A tárgyalások folytatódnak. Ha szeptember 15-éig nem sikerül megállapodásra jutni, a szerb kormány dönt a következő év január 1-jétől érvényes minimálbér összegéről. (Tanjug, Szerbiai RTV)


Szalai Attila karikatúrája
 

Vége az elektromos rollerek ámokfutásának? 

A főváros kezdeményezni fogja az elektromos rollerekkel való közlekedés szabályozását. A főpolgármester arról beszélt, hogy rengeteg lakos emel panaszt, miközben egyre több ilyen jármű rója az utcákat, veszélybe sodorva gyalogosokat, kerékpárosokat. Ezek a járgányok ugyanis majdnem olyan gyorsak, mint a motorkerékpárok, és bárhol felbukkanhatnak, az úttesten, a járdán vagy a bicikliúton, hiszen nincs szabályozva, hol kell közlekedniük. „Paradox helyzet alakult ki: a kerékpározáshoz bukósisakra van szükség, a motorozáshoz szintén bukósisakra és jogosítványra is, az elektromos roller vezetéséhez viszont nem kell semmi, pedig akkora sebességgel képes haladni, hogy gond nélkül megölhet valakit” — fogalmazott Goran Vesić polgármester-helyettes, és hangsúlyozta, Belgrád kezdeményezni fogja a kérdés megoldását. (Alo)

 

A nyár utolsó hétvégéjén óriási volt a forgalom a határátkelőkön 

Az iskolakezdés miatt a nyaralásukból visszatérők, illetve a nyugat-európai vendégmunkások is hazafelé siettek, így hatalmas sorok alakultak ki. A hivatalos adatok szerint pénteken csak Horgosnál 24 000 utas, 5000 személygépjármű és 211 autóbusz lépett ki az országból. Szombaton még ennél is nagyobb volt a forgalom, s a határellenőrző rendszer is összeomlott a magyarországi oldalon — közölte a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség. A Horgos—Röszke-határátkelőn, az autópályán 8-10 kilométeres sorok alakultak ki, pedig a kilépés hat sávon folyt. Nem volt jobb a helyzet a kisebb átkelőkön sem. Szakértők szerint ez volt az utolsó roham, nyugodtabb időszakkal és lényegesen rövidebb várakozási idővel lehet számolni. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..