home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
November 5-e, Szent Imre herceg emléknapja
Martinek Imre
2022.11.05.
LXXVII. évf. 44. szám
November 5-e, Szent Imre herceg emléknapja

„Úr Isten Te ki vagy mind az egész világnak gondviselője, és az emberi erőtelenségnek segítője, ki elragadod a fejedelmek lelkét, aki rettenetes vagy a földnek királyai előtt végezzed el te kedvedet bennem.” (Szent Imre felajánlása a veszprémi egyházban)

„Atyád, Salamon szájának által mondja, hallgasd én fiam a te atyádnak tanítását és a te anyádnak törvényét el ne hagyjad, hogy megsokasodjanak a te életednek évei.

Ha országodnak tisztességét birni akarod, szeressed az igazságos ítéletet.

Légy végezetül erős, hogy téged a jó szerencse felette föl ne emeljen avagy a rossz szerencse le ne verjen. Légy alázatos, hogy Isten téged felmagasztaljon itt és a jövendőben.”  (Szent István király intelmeiből)

Olvasható mindez a Móricz Zsigmond körtéren felállított Szent Imre-szoborcsoport (öntötte: Vignáli Rafael toscanai szoboröntőmester, Budapest ikonikus szobrainak műalkotó formázója) talapzatán.

S hogy ki is volt e Vignali mester tulajdonképpen? „Vignali Raffaelo fölötte emberséges ember volt, munkásaival megértéssel, tanító szeretettel és eleganciával bánt és őket minden sikeres nagyobb öntés után bőkezűen megvendégelte” — olvasható róla a Bányászati és Kohászati Lapok — Öntöde, 1957, 3. számában. A jellemzést életművének egy méltatója, Jakóby László fogalmazta meg annak idején A magyar szoboröntészet (műöntészet) története című munkájában. Raffaelo Vignali hatvanhárom éves korában, 1940-ben hunyt el választott hazájában, Magyarországon, Budapesten.

Az eredeti Szent Imre-szoborcsoportot Izabella királyi hercegné emelteté a magyar nemzetnek 1930-ban. A helyreállíttatási munkálatokat Budapest főváros XI. kerületi önkormányzata védnökölte 2002-ben.

Fotóink 2021. november 11-én készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..