home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
November 30-a
Martinek Imre
2023.11.30.
LXXVIII. évf. 47. szám
November 30-a

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1944-ben Budapesten Szomory Dezső magyar író, drámaíró.


Budapest, Belváros — 2022. december 27.

A modern magyar próza és dráma kiemelkedő mestere, a századelő Budapestjének művészi ábrázolója, a Vígszínház háziszerzője 1869. június 2-án született Pesten. Eredetileg Weisz Mór néven. Gimnáziumi évei után a Zeneakadémia zeneszerzés szakán tanult, de végül a hírlapírás(t) ölelte kebelére. Franciaországi, illetve londoni évei után 1906-ban visszaköltözött szülőhazájába. A Nyugathoz 1908-ban csatlakozott. Műveinek témája általában a gyorsan polgárosodó Magyarország társadalmában felmerülő új konfliktusok megragadása. Társadalmi problémákat feszegető írásaiban a feudális erőkkel, hagyományokkal szemben álló polgárság hangját szólaltatja meg. Nagyszerű novellái mellett igazi sikereit a — mind a mai napig játszott — színműveivel aratta.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fontosabb művei:

Hermelin dráma (1916); Matuska színmű (1918/1919); A párizsi regény — próza (1929).

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..