home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
November 29-e
Martinek Imre
2023.11.29.
LXXVIII. évf. 47. szám
November 29-e

Ezen a napon hunyt el 1915-ben Budapesten ifjabb Roskovics Ignác magyar egyházi és zsánerfestő, az ún. müncheni realizmus jellegzetes képviselője.


Budapest, Belváros /Dunakorzó/ — 2023. április 20.

Roskovics Ignác, a festő Szalók községben született 1854. szeptember 28-án. Tanulmányait a budapesti Mintarajziskolában végezte 1880-ban, 1880-tól a Müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult. Az áttörést az 1882. évi budapesti téli kiállítás hozta meg számára, melyen a szervezők A szentlélek eljövetele című vallásos képét is bemutatták. Életében több díjat kapott, köztük 1900-ban a kis állami aranyérmet. Szakrális tematikájú alkotásaival a történelmi Magyarország több templomában találkozhat(t)unk. (Külső hivatkozás: Wikipédia) Gazdag opusából ezúttal a budapest-józsefvárosi Szent József-plébániatemplomban található, 1894 és 1895 között készült mennyezeti falképeit emeltük ki. Ebben a templomban a négy evangélistán kívül a Szentháromság, Szent József álma, Szent József halála és Szent József megdicsőülése című nagyszabású freskók láthatóak tőle.

A művész egész alakos köztéri szobrát, mellyel 2014 óta van lehetőségük fotózkodni a budapesti Dunakorzóra látogatóknak, a kárpátaljai származású Kolodko Mihály formálta meg. A szobor magát a festőművészt ábrázolja, miközben a Lánchidat festi meg vásznán.


Budapest, Belváros /Dunakorzó/ — 2023. április 20.

Budapest, Belváros /Dunakorzó/ — 2023. április 20.

Szentháromság /Roskovics Ignác freskója/ — Budapest, Józsefváros /Szent József-templom/ — 2023. április 21.

Szent József halála /Roskovics Ignác freskója/ — Budapest, Józsefváros /Szent József-templom/ — 2023. április 21.;

Szent József megdicsőülése /Roskovics Ignác freskója/ — Budapest, Józsefváros /Szent József-templom/ — 2023. április 21.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..