home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
November 25-e
Martinek Imre
2023.11.25.
LXXVIII. évf. 47. szám
November 25-e

Alexandriai Szent Katalin (282 körül — 305 körül) vértanú szűz emléknapja


Budapest, Nyugati pályaudvar — 2022. február 21.

Dacára annak, hogy történetét és alakját bizonyos jelenkori kutatók már nem tekintik valóságnak, Alexandriai Szent Katalin személyében mi, közönséges halandók továbbra is a magasabb iskolák, a filozófia és a filozófusok, ügyvédek, a könyvtárak, könyvtárosok és nyomdászok, kerékgyártók, tanuló lányok, fiatal diákok és nők, dajkák védőszentjét tiszteljük.

A róla szóló legendák, versek és dalok, illetve a hozzá kapcsolódó szimbólumok gyűjteményén túl idő- és múltvallató jegyzetünkhöz ezúttal egy rendhagyó fotóalbumot is mellékel(t)ünk a sor végén. Helyszínileg Budapestről, a Nyugati pályaudvar utascsarnokából.

Alexandriai Szent Katalin tiszteletére ugyanis, ki egyúttal a vasutasok védőszentje is, 2021-ben kutat állított a MÁV. Megemlékezve ekképpen arról a történelmi eseményről is, midőn Pest és Vác között, vagyis Magyarország első vasútvonalán, megindulhatott a forgalom. Az Úr 1846. évében.

Fényképezte: MARTINEK Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..